Huonoja vaihtoehtoja ja pienempiä pahoja – politiikkaa Springfieldin silmin : Vaalipolitiikan esitykset ja poliittiset asenteet Simpsoneissa Clintonin ja Trumpin presidenttikausilla - Koivisto, Oskari (My University, 2025)
Tutkimuksessani analysoin Bill Clintonin ja Donald Trumpin presidenttikausien aikaisten Simpsonit-jaksojen tapoja esittää vaalipolitiikkaa. Tarkoituksena on arvioida ja vertailla jaksojen esittämiä asenteita vaalipolitiikkaa kohtaan eri aikakausina. Näin voidaan myös löytää esimerkkejä kummallekin presidenttikaudelle tyypillisistä asenteista tilannekomedioissa. Aineistona on kaksi jaksoa kummaltakin presidenttikaudelta. Jaksot esittävät sekä presidentin- että pormestarinvaaleja. Keskeisenä tutkimusmenetelmänä on lähiluku, jonka avulla etsin jaksoista esille nousevia teemoja, joiden esiintymistä sitten analysoin ja vertailen presidenttikausien välillä. Analysoin myös sitä, asettavatko tilannekomedian tyypilliset piirteet rajoitteita vaalipolitiikan ja poliittisen muutoksen esittämiselle. Tutkimuksessani selvisi, että Clintonin kauden jaksot lähestyvät vaalipolitiikkaa kyynisemmin, kun taas Trumpin kauden jaksot ovat vilpittömämpiä ja ilmaisevat jokseenkin selvää kannatusta demokraatteja kohtaan. Clintonin kauden jaksot esittävät vaalipolitiikan hyvin mieskeskeisenä, kun taas Trumpin kauden jaksot antavat naishahmoillekin keskeisiä rooleja politiikassa. Tulkitsen näiden erojen johtuvan politiikassa tapahtuneista muutoksista presidenttikausien aikana. Clintonin aikainen kyynisyys vaihtuu Trumpin kauden aikaiseen instituutioiden vilpittömään puolustukseen.
Keywords: vaalipolitiikka, poliittinen satiiri, tilannekomedia