Energian hinnannousun vaikutus pk-yritysten hinnoitteluun - Toivonen, Emilia (My University, 2023)
Yritykset voivat toteuttaa hinnoitteluaan monella eri tavalla. Yhtenä yleisemmistä tavoista on kuitenkin kustannusperusteinen hinnoittelu, jossa hinnoittelu perustuu kustannuksiin. Kustannusperusteista hinnoittelua voidaan kuitenkin toteuttaa usealla eri tavalla, ja yritykset määrittelevätkin itselleen sopivimman tavan. Sähkön hinnassa on tapahtunut viime vuosina paljon vaihtelua. Sähkön hinnan trendi on kuitenkin ollut nouseva. Sähkön myynti tapahtuu joku tukkumarkkinoilla tai vähittäis-markkinoilla. Tukkumarkkinat puolestaan koostuvat useista eri markkinapaikoista. Sähkön hinta muodostuu markkinoilla ja sen hintaan vaikuttaa moni eri tekijä. Kuitenkin ensisijaisesti kysyntä ja tarjonta ovat merkittävin sähkön hintaan vaikuttava tekijät. Muut tekijät vaikuttavat hintaan lähinnä välillisesti tämän tasapainon kautta. Kustannuksilla on merkittävä rooli yrityksen liiketoiminnassa. Kustannuksia voidaan käyt-tää esimerkiksi investointia, tuotteen hinnoittelua tai sen suunnittelua koskevan päätöksen-teon tukena. Yritykset kokevat myös paineita alentaa kustannuksiaan. Etenkin epävarmoina aikoina, jonkin kustannusryhmän merkitys voi korostua. Esimerkiksi energiahaasteiden aikana yritykset ovat kiinnittäneet enemmän huomiota energiakustannuksiin. Koska kus-tannuksilla on merkittävä asema yrityksen toiminnassa, yritykset kiinnittävät niihin huomiota, tarkastelevat niitä ja pyrkivät hallitsemaan niissä tapahtuvia muutoksia. Tässä tutkielmassa kustannusten hallintaa tarkastellaan kustannustietoisuuden, neuvotteluvoiman ja toiminnanohjausjärjestelmän kautta. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia, miten pienet ja keskisuuret yritykset hallitsevat energian hinnanmuutosten vaikutuksia hinnoitteluun. Tarkoituksena on myös tarkastella, kuinka tulevaisuudessa on mahdollista varautua paremmin energian hinnanmuutosten aiheuttamiin negatiivisiin vaikutuksiin. Tutkielma keskittyy valmistaviin yrityksiin ja tutkielmaa varten haastateltiin seitsemän pk-yrityksen määritelmän täyttävää yritystä. Näiden yritysten osalta toimialarajausta ei tehty. Tässä tutkielmassa tarkasteluajanjaksona on pää-asiassa vuosien 2022 ja 2023 toukokuun välisenä aikana sähkön hinnassa tapahtuneet muutokset ja sen vaikutukset. Tämän tutkielman perusteella voidaan todeta, että energian hinnassa tapahtuviin negatiivi-siin muutoksiin on mahdollista vaikuttaa. Näihin muutoksiin voidaan esimerkiksi vaikuttaa hallitsemalla kustannuksia toiminnanohjausjärjestelmän avulla, suorituskyvyn mittaukseen kehitetyillä mittareilla tai hallitsemalla varaston kokoa. Yritysten voidaan myös havaita olevan kustannustietoisempia. Koska kustannukset ovat useimmin merkittävässä asemassa yrityksen hinnoitellessa omia tuotteitaan, niihin perehtymällä yrityksen on mahdollista hallita paremmin niitä vaikutuksia, joita esimerkiksi raaka-ainetoimittajien energialisät aiheuttavat. Tämän tutkielman perusteella voidaan todeta myös, että tulevaisuuden varautumisessa yritys hyötyy, jos sen on mahdollista vastata nopeasti markkinoilla tapahtuviin muutoksiin sekä suojata omaa toimintaansa.
Keywords: energiakustannukset, hinnoittelu, kustannukset, pk-yritykset, sähkön hinta