Cardano-sovellusalusta ja älykkäät sopimukset - Hyvönen, Elmeri (My University, 2022)
Lohkoketjuteknologia on kehittynyt huomattavasti vuoden 2008 jälkeen, jolloin Bitcoi- nin kuvauspaperi ilmestyi ja kiinnostus hajautettua maksujärjestelmää kohtaan alkoi kasvaa. Teknologia on edennyt perinteisten maksutapahtumien mahdollistamisesta myös sopimuksenomaisiin käyttötapauksiin, joissa maksutapahtumien toteutuminen voidaan ehdollistaa riippumaan jonkin sisäisen tai ulkoisen muuttujan tilasta. Niin kutsutun älykkään sopimuksen pohjalla on lohkoketjun hajautettu rakenne, joka es- tää sen sisäisen logiikan muuttamisen. Älykkäät sopimukset ovat itsesuoriutuvia, joten sopimustilanteissa ei tarvita luotettua kolmatta osapuolta varmistamaan so- pimuksen täytäntöönpanoa. Kiinnostus teknologiaa kohtaan on kasvanut nopeasti, mutta laajalti tunnettuja so- velluksia ei ole vielä juurikaan. Teknologian kypsyys laajempaa käyttöönottoa aja- tellen on siis vielä epäselvää. Älykkäiden sopimusten kehitystyössä koetaan olevan vielä merkittäviä ongelmakohtia. Älysopimuksen kehitysprosessi eroaa perinteisen ohjelmiston kehityksestä merkittävästi lohkoketjuteknologian asettamista rajoitteis- ta johtuen. Teknologian nopea kehitys on asettanut myös lainsäätäjät haastavaan tilanteeseen, sillä älykkäitä sopimuksia koskevaa sääntelyä ei ole vielä ehtinyt muo- dostumaan. Tässä diplomityössä syvennytään tarkastelemaan Cardano-lohkoketjua sekä sovel- lusalustaa. Työssä testataan älysopimuksen kehittämistä Cardanon kehitystyökaluil- la ja arvioidaan kehitystyössä kohdattuja ongelmia. Työssä toteutetaan esimerkkinä optiosopimus, joka johdannaissopimuksena vastaa tyypillistä älysopimuksella rat- kaistavaa sopimustilannetta. Työssä selvitetään myös älysopimuksien kehitystyön haasteita ja teknologian kypsyyttä yleisellä tasolla aiempaan tutkimustietoon pe- rustuen.
Keywords: Lohkoketjuteknologia, Älysopimukset, Cardano