Psyykkiset häiriöt ja salaliittoteoriat - Joelsson, Petteri; Lauerma, Hannu; Ahlgrén-Rimpiläinen, Aulikki (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Salaliittoteoriat ovat ajan kuluessa vaihtelevia, usein sepitteellisiä tarinoita valtaa pitävän ryhmän epärehellisestä suunnitelmasta muita vastaan. Lähinnä yhdysvaltalaisten kyselytutkimusten perusteella jopa puolet väestöstä uskoisi jossakin määrin johonkin salaliittoteoriaan. Salaliittoon uskominen epäloogisistakin päätelmistä huolimatta ei yleensä ole patologista, kysymys on useimmiten yksilön kannalta viattomista kognitiivisesta vinoumasta tai ajanvietteestä. Vain äärimmäisissä tapauksissa salaliittouskomukset saattavat alkaa hallita henkilön koko elämää ja aiheuttaa kärsimystä. Psykoottisen ihmisen harhaluulolle on tavallista uskomus siitä, että vaino kohdistuu juuri häneen itseensä. Psykoottiseen harhaluuloon yhdistyy monesti käsitys omasta merkityksellisestä asemasta sekä vaikeus käsittää, miten eriskummallisilta omat uskomukset saattavat toisten mielestä vaikuttaa.