Lajienvälistä taidetta suojellun saaren suojassa : Suoja ja lajienväliset suhteet vuoden 2025 Helsinki Biennaalissa - Kolehmainen, Ossi (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmassani tarkastelen vuoden 2025 Helsinki Biennaalin teemaa Suoja: Pinnan alla ja yläilmoissa, joksikin tullen ja jonnekin kuuluen ja kuinka teemaa on tulkittu biennaalin teoksissa lajienvälisten suhteiden kautta. Olen valinnut esimerkeiksi kolme teosta. Sara Bjarlandin pronssiveistos- kokoelman Rantautuminen (2025), Band of Weedsin ääniteoksen Puiden itku (2021–2023) ja nabbteerin installaation parahultainen isäntä (2025). Kaikki valitsemani teokset käsittelevät suojaa ja lajienvälisyyksiä omilla tavoillaan ulottuen ihmistoiminnan eli antroposeenin ympäristöä tuhoavista vaikutuksista lajienväliseen yhteiseloon. Teosten keskiössä on ihmisen sijaan ei-inhimilliset toimijat, kuten eläimet, hyönteiset, kasvit ja bakteerit. Tutkimuksessani käsittelen suojan teemaa myös Vallisaaren vaiheikkaan historian kautta – suhteessa siihen, miten käsittelemäni teokset suhteutuvat ympäristöönsä. Vallisaari on ollut sotilaskäytössä satoja vuosia ja asuttuna 1990–luvulle saakka. Valitsin aiheeni sen ajankohtaisuuden takia, Helsinki Biennaalia on järjestetty tähän mennessä vasta kolme kertaa, vuodesta 2021. Lisäksi ekokriittisyys, ympäristötaide, posthumanismi ja antroposeeni ovat ajan- kohtaisia aiheita myös taiteentutkimuksen piirissä. Esitän suojan teeman näkyvän teoksissa moniulot- teisesti niin lajikadon ja lajien hierarkioiden, kuin lajienvälisen yhteistoimijuuden kautta, sekä laajemmin Vallisaaressa sen sotaisan menneisyyden ja nykyisen suojellun aseman puolesta.
Keywords: nykytaide, ekokriittinen taide, posthumanismi, antroposeeni, Helsinki Biennaali, Sara Bjarland, Band of Weeds, nabbteeri, Vallisaari, lajienvälisyys, muunlajisuus, toislajisuus