Ennalta sanomista ja kasvojen menettämisen pelkoa : Lääkäri-potilassuhteen dynamiikka ja syyllistämisen rooli hippokraattisissa teksteissä - Haapaniemi, Annika (My University, 2025)
Kandidaatintutkielmassani tarkastelen hippokraattisen lääkäri-potilassuhteen dynamiikkaa ja syyllistämisen roolia Corpus Hippocraticumiin kuuluvien teosten Aphorismoí ja Perí tékhnēs perusteella. Tarkastelen alkuperäisaineistoa lähiluvun avulla ja hyödynnän tarkasteluni apuna tutkimuskirjallisuutta niin historian kuin lääketieteenkin aloilta. Alkuperäisaineiston kuvaamassa lääkäri-potilassuhteen dynamiikassa korostuvat prognoosin muodostamisen kannalta oleellisen vuorovaikutuksen ja luottamuksen rakentaminen, potilaan rooli aktiivisena toimijana ja suhteen monitulkintainen hierarkia. Alkuperäisaineistosta nousee esille syyllistäminen ja siltä välttyminen osana lääkäri-potilassuhteen dynamiikkaa. Epäonnistuneesta sairaudenhoidosta lääkäri syytti usein potilasta tai sairautta, ja potilas tai tämän läheiset puolestaan syyttivät lääkäriä ja lääketiedettä. Lääkärin tärkeimmäksi keinoksi ennalta ehkäistä oma syyllistymisensä nousi kyky tunnistaa parantumattomat potilaat ja jättää heidät hoitamatta. Potilas ehkäisi omaa syyllistymistään parhaiten tottelemalla lääkäriä ja noudattamalla tämän ohjeita. Työssä käsiteltäviä teemoja yhdistää kasvojen säilyttäminen yhteisössä, niin lääkärin kuin potilaankin osalta. Työssä korostuu lääkärin näkökulma, mutta alkuperäisaineistosta voi tehdä tulkintoja myös potilaan perspektiivistä.
Keywords: hippokraattinen lääketiede, lääkäri-potilassuhde, lääketieteen historia