Eurooppalainen vakuudellinen velkasitoumus pääomamarkkinaunionin toteuttajana - Mononen, Aarni (My University, 2022)
Tutkielma käsittelee uutta rahoitusvälinettä nimeltä eurooppalainen vakuudellinen velkasitoumus. Tämän rahoitusvälineen mahdollisuuksia on alettu tutkia osana vuonna 2015 EU:ssa käynnistettyä pääomamarkkinaunionihanketta. Sen ideana on hyödyntää katettujen joukkolainojen rakenteita pankkien varainhankinnassa, mutta asuntoluottojen sijaan katevaroina käytettäisiin pk-yritysten lainoja. Tutkielman tavoitteena on tunnistaa laajemmasta tavoitteenasettelusta, minkälainen rahoitusväline siitä halutaan. Tutkielma sisältää erityisesti kysymykset siitä, minkälainen asema sille halutaan markkinoilla sekä minkälaisia rakenteellisia ominaisuuksia sillä tulee olla, jotta se saavuttaa tämän aseman ja sille tunnistetun tavoitteenasettelun. Koska tutkimuksen kohteena on täysin uusi rahoitusväline, jolle ei ole olemassa lainsäädäntöä, on tavoitteena antaa de lege ferenda -tyylinen kannanotto. Tähän päästään lainopillisen tutkimuksen metodein, kun tutkitaan pääomamarkkinaunionihankkeen yhteydessä asetettuja tavoitteita sekä lähi-ilmiöitä, kuten katettuja joukkolainoja ja arvopaperistamista. Tärkeän osan lähteistä tulevat muodostamaan monet oikeudellisesti velvoittamattomat lähteet, kuten erilaiset raportit, joita rahoitusvälineestä on laadittu. Uuden rahoitusvälineen tulee edistää yhdentymistä sekä pyrkiä saavuttamaan katettujen joukkolainojen asema markkinoilla ollen kohtalaisen turvallinen ja vakaa sijoituskohde. Tämä on ehdotonta, jotta se voi saavuttaa suotuisan kohtelun vakavaraisuusvaatimuksissa lisäten näin sen houkuttelevuutta sijoituskohteena. Tämän saavuttamiseksi sen ehdottomina ominaisuuksia tulee olla rinnakkainen vaadeoikeus, konkurssioikeudellinen erillisyys sekä katevarojen erottelu. Nämä kaikki ovat katettujen joukkolainojen rakenteita noudattavia sijoittajia suojaavia ominaisuuksia, joita ilman se ei voi saavuttaa sille tarkoitettua asemaa. Lisäksi katepoolin sääntelyssä joudutaan olemaan tarkkoina sen katevarojen katettuihin joukkolainoihin verrattuna heikomman laadun kompensoimiseksi. Tämä rahoitusväline olisi kuitenkin erinomainen tapa edistää pankkien varainhankintaa erityisesi kriisiaikoina ohjaten enemmän rahaa reaalitalouteen, ja sääntelyn antaminen hyvä tapa käynnistää rahoitusvälineelle toimivat markkinat.
Keywords: eurooppalainen vakuudellinen velkasitoumus, katetut joukkolainat, pääomamarkkinaunioni, vakavaraisuussääntely