Green IT: Do We See a More Sustainable Future for Information Technology? : Case Neste Oyj - Tamminen, Roni (My University, 2023)
As the world is fighting against a common problem, the climate change, new additional solutions are in demand. The information technology (IT) sector is a major consumer of electricity globally, thus generating enormous amounts of CO₂ emissions. It is estimated that the IT sector could be responsible for 14% of CO₂ emissions generated globally by 2040 and that has raised concerns how these figures could be mitigated. The term “green IT” refers to utilization of IT solutions in an environmentally friendly way aiming towards emission-free use of IT. Academic literature has studied the topic for quite some time, but recently it has gained more popularity and lately the topic has made its way to the corporate world agendas. This thesis aims to provide more in-depth information for the case company to understand the topic better and to create a business case for further utilization and possible wider implementation. Also, it aims to generalize the subject over the case company to help others understand the issue and to consider their own actions based on the findings from the case company. Through comprehensive academic literature review and nine interviews with experts in various roles and organizations using the Gioia method for analysis, the study was able to identify three different key findings for the case company to address in their further actions. Besides the key findings, the thesis also explored issues from a wider scope and provided useful models and figures from academic literature for the case company to understand different factors more easily. The interviews aimed to provide more information on how the experts feel about the importance of the topic and what kind of practices have been implemented in the past to evaluate their organizational maturity levels in green IT. The case company did not have that much of desired actions implemented nor did they have any common operating models or strategies around green IT. There were some actions that had been implemented, but the communication of it was not conducted effectively. There was a demand for a business case to generate more relatable information and those actions have now been started in the case company. On the other hand, the vendors were on a more advanced maturity level due to competition factors, still acknowledging that more efforts are needed and that cooperation between clients and vendors is seen as one of the key activities to be considered.

Maailman taistellessa yhteistä ongelmaa, ilmastonmuutosta, vastaan, vaihtoehtoisille ratkaisuille on syntynyt kysyntää. Informaatioteknologia-ala (IT) on maailmanlaajuisesti merkittävä sähkön kuluttaja, mikä aiheuttaa valtavia määriä hiilidioksidipäästöjä. On arvioitu, että IT-ala voi olla vastuussa jopa 14 prosentista syntyneistä hiilidioksidipäästöistä maailmanlaajuisesti vuoteen 2040 mennessä, joka on herättänyt huolta siitä, miten näitä lukuja voitaisiin lieventää. Vihreä IT viittaa tapaan hyödyntää IT-ratkaisuja ympäristöystävällisellä tavalla, jossa tavoitteena on IT:n päästöneutraalisuus. Akateeminen kirjallisuus on tutkinut aihetta jo jonkin aikaa ja etenkin viime aikoina se on kasvattanut suosiotaan ja nyt aihetta on alettu pohtimaan myös organisaatiotasolla. Tämän tutkielman tavoitteena on antaa perusteellisempaa informaatiota, jotta toimeksiantajayritys ymmärtäisi aihetta syvemmin ja täten pystyisi luomaan oman tapaustutkimuksen asiasta sekä mahdollisesti viedä sen laajempaan toteutukseen. Tutkielman tarkoituksena on myös yleistää aihe toimeksiantajayrityksen ulkopuolelle, jotta muut organisaatiot pystyisivät ymmärtämään aihetta ja lähestyisivät omia toimiaan toimeksiantajayrityksestä tehtyjen havaintojen perusteella. Tutkimuksessa tehtiin kattava katsaus akateemiseen kirjallisuuteen, joiden lisäksi toteutettiin yhdeksän puolistrukturoitua asiantuntijahaastattelua hyödyntäen eri rooleja sekä organisaatioita. Saadut tulokset analysoitiin käyttäen Gioia-menetelmää. Tutkielman lopputuloksena tunnistettiin kolme keskeistä havaintoa, joita toimeksiantajayritys voi ottaa huomioon miettiessään jatkotoimenpiteitä aiheen ympäriltä. Keskeisten tutkimustulosten lisäksi tutkielmassa käsiteltiin myös laajempia aiheita ja tarjottiin akateemisesta kirjallisuudesta käyttökelpoisia malleja sekä numeraalisia löydöksiä, jotta toimeksiantajayritys ymmärtäisi eri muuttujia helpommin. Haastattelujen tarkoituksena oli tuottaa lisää tietoa siitä, että kokevatko asiantuntijat aiheen tärkeäksi sekä siitä, millaisia käytäntöjä on aiemmin otettu käyttöön, jotta voidaan arvioida organisaatioiden kypsyystasoa Green IT:tä ajatellen. Toimeksiantajayrityksellä ei ollut kovin paljon suositeltuja toimia implementoituna, eikä Green IT:n ympärille oltu luotu yhteisiä toimintamalleja tai strategioita. Joitain toimia oli otettu käyttöön, mutta siitä ei kommunikoitu tehokkaasti eri sidosryhmien välillä. Kysyntää syntyi organisaation omalle tapaustutkimukselle, jotta saataisiin lisää samaistuttavaa tietoa, ja työ kyseisen tutkimuksen eteen on organisaatiossa nyt aloitettu. Toimittajat olivat kilpailuympäristön vuoksi kypsempiä aiheesta, mutta myönsivät, että edelleen tarvitaan lisäponnisteluja sekä, että asiakkaiden ja toimittajien välinen yhteistyö nähdään yhtenä keskeisimmistä aktiviteeteista tavoitteiden saavuttamiseksi.
Keywords: Green IT, Sustainable IT, Vihreä IT, Kestävä IT