Lapsen yksilöllisen tuen toteutuminen vuorohoidossa : Varhaiskasvatuksen opettajan näkökulmasta - Lunden, Milla-Matilda (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten varhaiskasvatuksen vuorohoidossa varhaiskasvatuksen opettajien näkökulmasta lapsen yksilöllinen tuki toteutuu iltaisin ja viikonloppuisin. Varhaiskasvatuksessa on käytössä kolmiportainen tuki, joka koostuu yleisestä tuesta, tehostetusta tuesta ja erityisestä tuesta. Varhaiskasvatuslain määräämänä jokaisella lapsella on oikeus tuen toteutumiseen varhaiskasvatuksessa välittömästi, kun tuen tarve havaitaan. Jokainen lapsi kuuluu automaattisesti yleisen tuen piiriin, joka on monipuolinen tuen muoto. Tässä tutkimuksessa on käytetty kvalitatiivista eli laadullista tutkimusmenetelmää. Aineistoa keräsimme teemahaastattelun avulla, mikä videokuvattiin. Kutsuimme haastatteluun neljä varhaiskasvatuksen opettajaa, jotka työskentelevät kahdessa samansuuntaisessa vuoropäiväkodissa. Kolme varhaiskasvatuksen opettajaa haastattelimme heidän työpaikallaan, mutta neljäs haastateltava haastateltiin etäyhteydellä aikatauluongelmien vuoksi. Käytimme aineiston analyysissä temaattista analyysia, joka on laadullisen aineiston analyysitekniikka. Tutkimuksen perusteella voimme todeta, että lähtökohtaisesti lapsen yksilöllinen tuki pystyttään toteuttamaan iltaisin ja viikonloppuisin. Haasteeksi ilmeni lasten epäsäännöllinen hoidontarve ja henkilöstön, sekä moniammatillisen tahon tiedonsiirto.

The purpose of this study was to find out how, from the perspective of early childhood education teachers, the child's individual support is realized in the evenings and on weekends. Early childhood education and care has a three-tiered support, consisting of general support, intensified support and special support. As stipulated in the Early Childhood Education Act, every child has the right to receive support in early childhood education as soon as the need for support is detected. Every child is automatically covered by general support, which is a versatile form of support. A qualitative or qualitative research method has been used in this study. We collected material through a theme interview, which was filmed. We invited four early childhood education teachers who work in two similar day care centres. Three early childhood education teachers were interviewed at their workplace, but a fourth interviewee was interviewed remotely due to scheduling problems. We used thematic analysis in the analysis of the data, which is a technique for qualitative data analysis. Based on the study, we can state that, as a rule, the individual support of the child can be implemented in the evenings and on weekends. The challenge was the children's irregular need for care and the transfer of data between staff, as well as a multi-professional entity.
Keywords: Varhaiskasvatus; erityiskasvatus; vuorohoito; kolmiportainen tuki; inklusiivinen varhaiskasvatus