AIKA BRÄNDIUUDISTUKSEN JÄLKEEN : Taloushallintoalan palveluyrityksen suunniteltu brändi-identiteetti ja toteutunut brändi-imago - Koivisto, Tuomas (My University, 2021)
Tämän tutkielman tavoitteena oli kuvata B2B-palveluyrityksen brändiuudistuksen onnistumista analysoimalla B2B-markkinassa toimivan palveluyrityksen rakentaman brändi-identiteetin ja asiakkaiden kokemuksiin perustuvan brändi-imagon kohtaamista, yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Tutkielman osaongelmien avulla pyrittiin analysoimaan, miten case-yritys määrittelee yrityksen brändi-identiteetin, miten asiakkaat mieltävät yrityksen brändin brändiuudistuksen jälkeen ja tuottamaan konkreettista hyötyä case-yrityksen strategiseen kehitykseen tarkastelemalla yrityksen määrittelemän brändi-identiteetin ja asiakkaiden muodostaman brändi-imagon yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakennettiin näiden tutkimusongelmien kautta ja se koostuu brändi-identiteetistä ja brändi-imagosta sekä niiden yhdistämisestä. Brändi-identiteetin ja brändi-imagon nivoutuminen toisiinsa tarjosi tutkimukselle johdonmukaisen ja kokonaisvaltaisen tutkielman tarkoituksen ja rakenteeseen kytkeytyvän viitekehyksen. Tutkimuksen empiirinen osio toteutettiin case-yritykselle tehdyllä kvantitatiivisella survey-kyselytutkimuksella. Case-yrityksen rakentama brändi-identiteetti oli jo tiedossa, joten survey-tutkimuksen avulla selvitettiin case-yrityksen asiakkaiden muodostama brändi-imago. Kyselyyn vastasi 138 vastaajaa, mitä voidaan pitää organisaatioille suunnatuille kvantitatiiviselle kyselytutkimukselle riittävänä, tässä tapauksessa perusjoukkoa melko hyvin edustavana aineistona. Tutkimuksen perusteella case-yritys on onnistunut viestimään asiakkailleen sisintä ydintään, arvojaan ja kulttuuriaan sekä rakentamaan vahvan luottamussuhteen asiakasyritystensä kanssa. Tutkimuksen perusteella case-yrityksen brändiuudistus on ollut onnistunut ja case-yrityksen rakentama brändi-identiteetti kohtaa erinomaisesti asiakkaiden muodostaman brändi-imagon. Kokonaisuudes saan tutkimus oli onnistunut ja täytti sille asetetut tavoitteensa antaen case-yritykselle konkreettista liiketoiminnallista hyötyä tuoden esiin myös tärkeitä toiminnan kehityskohteita. Tutkimuksen johtopäätöksinä voidaan todeta, että brändi-identiteetin systemaattinen ja johdonmukainen rakentaminen on erittäin tärkeä osatekijä yrityksen menestymisessä. Oikeanlainen ja jatkuva viestintä brändisignaalien ja tuotteiden sekä palveluiden kautta vahvistavat systemaattisesti ja johdonmukaisesti rakennettua ja johdettua brändiä.
Keywords: brändi, brändi-identiteetti, brändi-imago, brändi-identiteetin rakentuminen, brändi-imagon muodostuminen