Arvoketjun käsite due diligence -sääntelyssä : Arvoketjun oikeudellinen jäsentyminen ja sen vaikutukset yritysten riskienhallinnalle - Tuhkunen, Linda (My University, 2023)
Tutkielman aiheena on arvoketjun käsite due diligence -sääntelyssä. Tutkielmassa keskitytään arvoketjun oikeudelliseen jäsentymiseen ja sen vaikutuksiin yritysten riskienhallinnalle. Tutkielman keskeisenä tarkoituksena on selvittää, miten arvoketju jäsentyy oikeudellisesti eri due diligence - säädösten kontekstissa. Tutkimuksessa hyödynnetään oikeusvertailevaa tutkimusotetta, eli tutkielma voidaan luokitella oikeusvertailevaksi. Tutkielmassa tarkastellaan oikeusvertailevasti Ranskan, Norjan ja Saksan kansallisia yritysvastuulakeja sekä Euroopan unionissa suunnitteilla olevaa due diligence -sääntelyä. Tutkielman ensimmäisenä keskeisenä tutkimustuloksena on selvinnyt, että arvoketjun oikeudellinen ympäristö on kehittynyt tuotannon ylikansallistumisen kehityksen myötä. Tuotannon ylikansallistuminen on johtanut arvoketjun rakenteen muuttumiseen, minkä johdosta arvoketju tunnetaan nykyään monimutkaisena ja ylikansallisena tuotannon verkostona. Arvoketjun oikeudellisen ympäristön on havaittu olevan laaja, mutta kehityssuunta viittaa kohti pakottavaa due diligence -sääntelyä. Kehityssuunnan taustalla vaikuttaa arvoketjun ylikansallisesta luonteesta johtuva arvoketjun sääntelyn ongelmallisuus. Pakottavan due diligence -sääntelyn lisääntyminen luo oikeudellisia riskejä yritysnäkökulmasta, etenkin yritysten riskienhallintaan liittyen. Tutkielmassa on myös havaittu, että arvoketju jäsentyy eri due diligence -säädösten kontekstissa eri tavoin, sillä tutkielman kohteena toimivien due diligence -säädösten kontekstissa arvoketju jäsentyy oikeudellisesti eri käsitteiden kautta. Näitä käsitteitä ovat arvoketjun, toimitusketjun ja toimintaketjun käsitteet. On myös mahdollista, ettei sääntely sisällä lainkaan arvoketjuun viittaavaa käsitettä. Arvoketjun oikeudellisesta jäsentämisestä EU:ssa suunnitteilla olevassa due diligence -sääntelyssä on käyty paljon keskustelua, eikä yhtenevää kantaa ole toistaiseksi löytynyt. Arvoketjun oikeudellisen jäsentymisen tulevaisuuden kehityssuunnan kannalta EU-sääntelyä on pidetty tutkielmassa keskeisenä. Lisäksi tutkielmassa on havaittu, että arvoketjun oikeudellinen jäsentyminen eri tavoin eri due diligence -säädöksissä johtaa epäselvyyksiin yritysten riskienhallinnan toteuttamisen kannalta. Keskeisenä epäselvyyttä luovana tekijänä voidaan pitää sitä, että arvoketjulle ei ole olemassa vakiintunutta oikeudellista käsitettä, eikä arvoketjun oikeudellista jäsentymistä due diligence - säädösten kontekstissa voida pitää selkeänä.
Keywords: Arvoketju, oikeusvertailu, yritysvastuu, yritysvastuulait, due diligence, ylikansallinen oikeus, riskienhallinta