SISÄKORVAISTUTTEEN VAIKUTUS ENGLANNIN KIELEN VOKAALIEN TUOTTOON SUOMENKIELISILLÄ LAPSILLA JA AIKUISILLA - Busk, Anna; Höynälä, Meri-Helmi (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, vaikuttaako sisäkorvaistute äidinkieleltään suomenkielisen henkilön englannin kielen vokaalien ääntämiseen verrattuna normaalisti kuuleviin verrokkeihin. Tarkoituksena oli löytää suuntaa antavia tuloksia, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi jatkotutkimuksien pohjana, koska vastaavaa tutkimusta ei ole tehty aiemmin suomenkielisillä sisäkorvaistutetta käyttävillä. Tutkimukseen osallistui 3 äidinkielenään suomea puhuvaa ja sisäkorvaistutetta käyttävää henkilöä. Yksi tutkittavista oli 11-vuotias tyttö, yksi 57-vuotias mies ja yksi 56-vuotias nainen. Tutkittaville esitettiin kirjallisesti 23 englanninkielistä sanaa, joissa esiintyi 12 eri brittienglannin vokaalia. Tutkittavien tehtävänä oli lausua näkemänsä sanat. Tutkittavien tuottamien sanojen vokaalien ensimmäisen ja toisen formantin arvoja vertailtiin normaalisti kuulevien verrokkien vastaaviin arvoihin. Lisäksi tutkittavien tuottamien sanojen vokaalien kestoa vertailtiin normaalisti kuulevien verrokkien vokaalin kestoon. Laadullisen ja tilastollisen analyysin tulosten perusteella tutkittavien ja verrokkiryhmien välillä ei havaittu koko ryhmää koskettavia ja johdonmukaisia eroja. Aikuisaineistosta esiintyi joitakin tilastollisesti merkitseviä eroja vokaalien F1 arvoissa. Lapsiaineistossa eniten tilastollisesti merkitseviä eroja esiintyi vokaalien kestoissa. Kokonaisuudessaan tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että sisäkorvaistute ei vaikuta englannin kielen vokaalien ääntämiseen suomenkielisillä henkilöillä.
Keywords: Sisäkorvaistute; fonetiikka; vokaalit; englannin kieli; ääntäminen