Sikiökautinen ympäristö säätelee elintapasairauksien riskiä - Kati Mokkala; Henna Röytiö; Ulla Ekblad; Sanna Vähämiko; Minna Kaartoaho; Kirsi Laitinen (Finland, 2022)
•Aikuisiän sairauksien riskin ohjelmoitumisella tarkoitetaan ympäristön vaikutusta kehittyvään yksilöön sikiöajan ja varhaislapsuuden herkkyyskausien aikana.
•Ohjelmoitumisessa sikiö sopeutuu elinympäristöön muuttamalla solujen ja elinten aineenvaihduntaa. Yksi ohjelmoitumisen mekanismeista on geenien aktiivisuutta muokkaava epigeneettinen säätely.
•Varhainen ravitsemusympäristö on keskeinen ohjelmoitumiseen vaikuttava tekijä. Häiriöt, kuten äidin vajaaravitsemus tai ylipaino sekä raskausdiabetes, voivat ohjelmoitumisen välityksellä lisätä lapsen elintapasairauksien riskiä aikuisiässä.
•Ravinnon koostumus vaikuttaa sekä ohjelmoitumiselle altistaviin tekijöihin, kuten ylipainon tai matala-asteisen tulehduksen syntyyn, että epigeneettiseen säätelyyn.