Odontogeenisen keratokystan esiintyvyys, hoito ja uusiutuvuus - Al Rammahi, Usame (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielman aiheena on odontogeenisen keratokystan esiintyvyys, hoito ja uusiutuvuus. Syventävien opintojen työ käsittää systemaattisen kirjallisuuskatsauksen sekä tutkimusosuuden. Tutkimuksessa analysoitiin keratokystan esiintyvyyttä, kliinisiä ja radiologisia piirteitä, annettua kirurgista hoitoa sekä uusiutumista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä vuosina 2005–2015. Kirjallisuuskatsauksen aineisto etsittiin systemaattisella kirjallisuushaulla elektronisista tietokannoista ja kirjallisuudesta. Haku tuotti 2982 osumaa, joista valittiin katsaukseen otsikon ja tiivistelmän perusteella 96 julkaisua vuosilta 1969–2017. Omaan tutkimukseen aineisto kerättiin manuaalisesti potilaisasiakirjoista. Kerätystä aineistosta tehtiin tilastolliset tutkimukset. Keratokysta on aggressiivisin ja uusiutuvin odontogeeninen kehityskysta. Ne kehittyvät etupäässä hammasjuosteen jäänteistä. Keratokystia voi esiintyä kaiken ikäisillä, mutta suurin ilmaantuvuus havaitaan 20–40-vuotiailla. Esiintyminen on todennäköisempää miehillä kuin naisilla. Radiologisesti keratokysta on tavallisesti hyvin rajautuva, laajeneva, yksittäinen ja yksilokeroinen muutos skleroottisilla reunoilla. Keratokystiin liittyy nopea kasvu ja korkea uusiutumisriski. Keratokysta olisi hyvä leikata yhtenä kappaleena uusiutumisasteen vähentämiseksi. Hoidon jälkeen potilasta on seurattava vähintään 5 vuoden ajan korkean uusiutuvuusriskin vuoksi. Keratokystista noin 5-prosenttia liittyvät Gorlin-Goltz-oireyhtymään.