Hoidon tarpeen arviointi asevelvollisten terveydenhuollossa - Lahtinen, Hanne; Koivulahti, Outi (Finland, 2026)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, minkälaisia käytäntöjä Sotilaslääketieteen keskuksen Kenttälääkinnän palveluyksikön eri terveysasemilla on käytössä hoidon tarpeen arvioinnissa ja miten hoidon tarpeen arviointia tulisi kehittää, jotta se olisi mahdollisimman laadukasta ja yhdenvertaista. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena kyselytutkimuksena ja aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella Kenttälääkinnän palveluyksikön osastonhoitajilta. Vastaajat kokivat etänä tapahtuvan hoidon tarpeen arvioinnin yleisesti ottaen toimivaksi ja sen koettiin antaneen uusia mahdollisuuksia asevelvollisten terveydenhuollossa. Etänä tapahtuvan hoidon tarpeen arvioinnin onnistumisen katsottiin kuitenkin vaativan erityistä osaamista ja ominaisuuksia sekä hoitohenkilöstöltä että terveysaseman esihenkilöiltä. Hoidon tarpeen arvioinnin nähtiin olevan myös merkittävä keino antaa terveyskasvatusta sekä lisätä asevelvollisten vastuunottoa omasta terveydentilastaan.