Tuotannon palkkiojärjestelmät : Case Orion Oyj - Ylönen, Yrjö (My University, 2020)
Viimeaikaiset sisäiset ja ulkoiset muutokset organisaatioissa sekä työntekijöiden liikkuvuus ovat saaneet yritykset miettimään keinoja pitääkseen työntekijänsä yhtiön palveluksessa mm. nostamalla henkilöstön motivaatiota. Motivaation kasvattamiseen on luotu erilaisia palkkiojärjestelmiä, jotta työntekijät suoriutuisivat töistään tehokkaasti ja kokisivat ansainneensa yrityksen kiitoksen työstään. Suomessa palkkiojärjestelmät ovat yleisesti vanhoja ja pohjautuvat mittareihin ja tavoitteisiin, mitkä eivät välttämättä kuvasta enää yhtiön nykytilaa tai tahtotilaa. Yleinen kehityssuunta, niin kansainvälisesti kuin Suomessakin, on viime vuosikymmeninä ollut palkitsemisen siirtyminen entistä yksilöperusteisempaan mittaamiseen. Tässä tutkimuksessa keskitytään tarkastelemaan hyvän tuotantopalkkiomallin erityispiirteitä ja keinoja, joilla yritys pystyy kasvattamaan työntekijöidensä motivaatiota ja suoritustasoa. Tutkimuksessa paneudutaan palkkiomallin mittareihin, suoritusten mittaamiseen, ihmisten motiiveihin vaikuttaviin tekijöihin sekä jatkuvaan parantamiseen. Tutkielman tavoitteena on luoda case-yritykselle uusi tuotantopalkkiojärjestelmä, mikä vastaisi paremmin yrityksen tämän hetkiseen tilanteeseen sekä kasvattaisi osastojen tuottavuutta. Tavoitteena on luoda järjestelmä, joka kannustaa työntekijöitä suoriutumaan tehtävistään aina parhaalla mahdollisella tavalla luoden näin lisäarvoa yritykselle. Tutkimuskysymyksiin vastataan case-yrityksessä suoritettujen haastatteluiden, kyselyiden sekä dokumentaation avulla. Tutkielmassa havaitaan, että palkkiojärjestelmän tulee olla riittävän yksinkertainen ja työntekijälle ymmärrettävä. Työntekijän tulee kokea, että hän pystyy omalla panoksellaan vaikuttamaan palkkion määrään. Yhtä oikeanlaista tuotantopalkkiomallia ei ole, vaan se muodostuu useista kompromisseista ja näkemyksistä.
Keywords: tuotantopalkkio, tehokkuus, motivaatio