Gorbatšovin Suomen-vierailu lasten silmin - Pia Koivunen (Finland, 2022)
Neuvostoliiton viimeiseksi jäänyt johtaja Mihail Gorbatšov puolisoineen vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa syksyllä 1989. Itänaapurin vierailua seurattiin Suomessa innostuneesti. Tuhannet ihmiset olivat vastaanottamassa Gorbatšoveja niin Helsingissä kuin matkan päätöskohteessa Oulussa. Kadunvarsilla tapahtumaa seurasi myös lapsia ja nuoria, jotka tervehtivät valtiovieraita Suomen ja Neuvostoliiton lippuja heilutellen. Tämä artikkeli tarkastelee valtiovierailun julkisia tapahtumia lasten muistelukerronnan ja aikalaismedian näkökulmista. Millä tavoin nykyään aikuiset muistelevat tätä 1980-luvulla lapsuudessa koettua tapahtumaa? Millaisia merkityksiä he vierailulle antavat ja millaisiin yhteyksiin vierailu heidän muisteluissaan kiinnittyy, ja mitä tämä kaikki kertoo lasten suhteesta poliittiseen maailmaan.