Työttömyyden varjoissa : Psyykkiset ulottuvuudet nuorten aikuisten elämässä - Salonen, Jenni (My University, 2025)
Tämä kirjallisuuskatsaus tarkastelee työttömyyden psyykkisiä vaikutuksia 15-29-vuotiaiden nuorten aikuisten elämässä sekä aktivointitoimenpiteiden roolia heidän hyvinvointinsa tukemisessa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten pitkäaikaistyöttömyys vaikuttaa nuorten aikuisten psyykkiseen toimintakykyyn ja hyvinvointiin, sekä millä tavoin työvoimapoliittiset aktivointitoimenpiteet tukevat tai haastavat nuorten pitkäaikaistyöttömien psyykkistä hyvinvointia. Menetelmänä käytettiin kuvailevaa kirjallisuuskatsausta integroivalla otteella. Tutkimusaineisto koostuu vuosina 2010-2024 julkaistuista vertaisarvioiduista tieteellisistä artikkeleista, systemaattisista kirjallisuuskatsauksista sekä virallisista tilastojulkaisuista (n=13). Aineistoa analysoitiin temaattisen analyysin avulla, ja se jäsennettiin neljään keskeiseen teemaan: työttömyyden psyykkiset vaikutukset, työttömyyteen liittyvät riskitekijät, aktivointitoimenpiteiden vaikutukset sekä ratkaisukeinot ja kehitysehdotukset. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että työttömyyden vaikutukset nuorten psyykkiseen hyvinvointiin ovat merkittäviä ja monitahoisia. Erityisen huolestuttavana näyttäytyy havainto siitä, että vain pieni osa pitkäaikaistyöttömistä nuorista on työkykyisiä ilman tukitoimia. Tutkimus paljastaa myös palvelujärjestelmän puutteet: mielenterveysongelmat jäävät usein tunnistamatta, ja tukitoimet käynnistyvät tyypillisesti vasta tilanteen kriisiydyttyä. Aktivointitoimenpiteiden vaikutukset näyttäytyvät kaksijakoisina. Parhaimmillaan ne vahvistavat nuorten toimijuutta ja elämänhallintaa, mutta epäonnistuessaan voivat lisätä psyykkistä kuormitusta. Tutkimus osoittaa tarpeen siirtyä työllisyyskeskeisestä lähestymistavasta kokonaisvaltaisempaan hyvinvoinnin tukemiseen, jossa mielenterveydelliset tekijät huomioidaan vahvemmin osana työllistymisen tukea.
Keywords: nuorisotyöttömyys, psyykkinen hyvinvointi, mielenterveys, aktivointitoimenpiteet, palvelujärjestelmä