Suosittelujärjestelmät ja niiden vinoumat sosiaalisen median sovelluksissa - Rehnberg, Aada (My University, 2025)
Tämä tutkielma käsittelee sosiaalisen median suosittelujärjestelmien ja niiden vinoumien vaikutusta käyttäjien yhteiskunnallisiin ja poliittisiin näkemyksiin. Sosiaalisen median yleistyessä ja sisällön määrän kasvaessa, ovat suosittelujärjestelmät tulleet keskeisiksi työkaluiksi käyttäjien sitouttamisessa ja käyttötyytyväisyyden ylläpidossa. Suosittelujärjestelmissä esiintyvät vinoumat voivat vääristää käyttäjille tarjottavaa sisältöä. Niitä ilmenee niin mallin koulutukseen käytettävässä datassa, toiminnassa kuin suosituksissakin. Vinoumat voivat johtaa sisältöjen vääristymiseen sekä vahvistaa käyttäjien olemassa olevia näkemyksiä, edistäen näin kuplautumisen ja kaikukammioiden kaltaisia ilmiöitä. Tutkielma analysoi vinoumien vaikutuksia monista näkökulmista: datan ja algoritmien teknisistä rajoitteista aina niiden yhteiskunnallisiin ulottuvuuksiin. Lisäksi tarkastellaan vinoumien vaikutusta esimerkiksi polarisaatioon, demokratiaan ja tiedonvälityksen monimuotoisuuteen. Tulokset osoittavat suosittelujärjestelmien vaikutusten olevan monisyisiä. Ne voivat parantaa käyttäjäkokemusta ja auttaa löytämään relevanttia sisältöä, mutta samalla myös yksipuolistaa näytettävää sisältöä sekä vähentää altistumista vastakkaiselle sisällölle. Tutkielman teoreettinen kontribuutio avaa uusia näkökulmia suosittelujärjestelmien yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Käytännön tasolla työ painottaa käyttäjien tietoisuuden lisäämistä sekä läpinäkyvää algoritmikehitystä. Järjestelmien vaikutusten ymmärtäminen on olennaista sekä kriittisen medialukutaidon vahvistamiseksi että demokraattisen päätöksenteon ja monipuolisen yhteiskunnallisen keskustelun tukemiseksi.
Keywords: Suosittelujärjestelmä, vinouma, sosiaalinen media, kuplautuminen, kaikukammio