Mistä on hyvä isyys tehty? : Isyyden ja yhteiskuntaluokan rakentuminen isyysblogeissa - Välimäki, Ida-Maria (My University, 2022)
Tämä tutkielma sijoittuu perhesosiologian kentälle. Sen teoreettisina lähtökohtina ovat hegemoninen isyyskäsitys, Bourdieun pääoman lajit, Foucault’n käsite biovallasta sekä Butlerin käsite sukupuolen performatiivisuudesta. Tutkielma käsittelee hegemonisen isyyskäsityksen sekä yhteiskuntaluokan rakentumista isyysblogeissa. Myös yhteiskuntaluokkaa tarkastellaan suhteessa tähän käsitteeseen. Työn tarkoituksena on selvittää millaisia piirteitä nykyaikainen hegemoninen isyyskäsitys näyttää isyysblogien perusteella sisältävän. Tutkielma koostuu neljästä erillisestä isyysblogista kerätystä aineistosta, joka pitää sisällään blogeissa julkaistuja kirjoituksia ja niiden sisältämiä valokuvia. Aineistoa tarkastellaan Jouko Huttusen hegemonisen isyyskäsityksen ja Pierre Bourdieun pääoman lajien käsitteiden kautta. Kerättyä aineistoa on analysoitu sisällönanalyysin mukaisesti. Tämän lisäksi sitä on analysoitu temaattisesti. Tutkielmassa havaittiin hyvän isyyden rakentuvan aineiston perusteella neljän selkeän teeman varaan, joita olivat aktiivinen tekeminen, palkkatyön ja perheen yhteensovittaminen, isyyden itsereflektio sekä isyyteen liittyvät vaikeudet ja niistä selviäminen. Tämän lisäksi työssä analysoidut yhteiskuntaluokan ilmentymät, joita tarkasteltiin Pierre Bourdieun pääomajaon mukaisesti näyttävät tukevan edellä mainittuja piirteitä hyvästä isyydestä. Tutkielma on selkeästi linjassa aiemman isyystutkimuksen kanssa, ja näyttää sen muuttuneen ajassa. Nykyaikainen isyys on yhtaikaa sekä yksityinen että julkinen projekti, joka edellyttää mieheltä itsetuntemusta, halua olla läsnä lapsilleen sekä pyrkimystä tasa-arvoon. Isyys näyttää rakentuvan jokaisen miehen ja perheen kohdalla omanlaisekseen kokonaisuudeksi. Tästä syystä sen henkilökohtaisen luonteen takia ei ole kannattavaa puhua isyydestä monoliittina, vaan heterogeenisenä isyyksien joukkona.
Keywords: perhesosiologia, isyys, hyvä isyys, yhteiskuntaluokka, isyysblogi, Pierre Bourdieu, Michel Foucault, sisällönanalyysi