Julkisten menojen kerroinvaikutus : yhteisintegroituvuusanalyysi julkisten menojen ja kokonaistuotannon välillä Suomessa - Koso, Patrik (My University, 2021)
Julkisten menojen hyödyllisyys keinona edistää kokonaistaloudellista aktiviteettia on makrotaloustieteen kysymys, jolla voidaan sanoa olevan paljon merkitystä talouspolitiikassa. Julkisten menojen kerroinvaikutus mittaa kokonaistuotannon vastetta päätösperäiseen julkisten menojen lisäykseen, ja sen avulla pyritään usein määrittämään finanssipolitiikan tehokkuutta julkisten menojen osalta. Keynesiläisen talousteorian näkökulmasta julkisia menoja lisäämällä voidaan tasata talouden suhdannevaihteluita ja elvyttää tehokkaasti taloutta taantumissa. Kerroinvaikutuksen estimointiin sovelletaan ekonometrisistä menetelmistä useimmiten uuskeynesiläisiä DSGE-malleja sekä aikasarja-analyysiin perustuvia vektoriautoregressioita. Runsaasta tutkimuskirjallisuudesta huolimatta julkisten menojen tehokkuudesta finanssipolitiikan instrumenttina löytyy varsin vähän yksimielisyyttä. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää julkisten menojen kerroinvaikutusta käsittelevän kirjallisuuden nykytilaa sekä tutkia syitä yleisen konsensuksen puutteelle liittyen finanssipolitiikan tehokkuuteen. Tutkielman empiirisessä osassa analysoidaan julkisten menojen ja kokonaistuotannon välistä dynaamista suhdetta Suomen aikasarja-aineistolla yhteisintegroituvuusanalyysillä, vektorivirheenkorjausmallilla sekä Granger-kausaalisuus analyysillä. Tuloksia analysoidaan keynesiläisen talousteorian näkökulmasta. Tulosten perusteella julkisten menojen ja kokonaistuotannon aikasarjamuuttujat ovat yhteisintegroituneita, ja niiden välillä esiintyy pitkän aikavälin tasapainorelaatio. Estimoidun virheenkorjausmallin perusteella julkiset menot ovat virheenkorjaava muuttuja ja kokonaistuotanto puolestaan heikosti eksogeeninen muuttuja. Tulosten perusteella julkisilla menoilla ei ole keynesiläisen teorian kaltaista voimakasta kerroinvaikutusta kokonaistuotantoon, vaan julkiset menot vaikuttavat pikemminkin reagoivan viiveellä kokonaistuotannon sokkeihin.
Keywords: julkisten menojen kerroinvaikutus, finanssipolitiikka, yhteisintegroituvuus, vektorivirheenkorjausmalli