Likviditeetin vaikutus osakkeen tuottoon : tutkimus eurooppalaisten listattujen kiinteistöyhtiöiden ja STOXX Europe 600 -indeksin osakkeista vuosina 2007–2020 - Salo, Milja (My University, 2021)
Likviditeetti on arvopaperin toivottava ominaisuus, josta sijoittajat ovat valmiita maksamaan välttääkseen riskiä. Korkeamman riskin arvopapereille sijoittajat vaativat korkeampaa tuottoa, jota kutsutaan likviditeettipreemioksi. Tämä tutkielma tutkii sitä, mikä vaikutus likviditeetillä on arvopaperin tuottoihin. Aiempi kirjallisuus esittää epälikviditeetin vaikuttavan positiivisesti arvopaperin tuottoihin, sillä sijoittajat vaativat epälikvideiltä arvopapereilta korkeampaa tuottoa ja hinnoittelevat ne sen mukaisesti. Tässä tutkielmassa likviditeetin vaikutusta osakkeiden tuottoihin on tutkittu Euroopan osakemarkkinoiden sekä eurooppalaisten listattujen kiinteistöyhtiöiden osalta. Näin tutkimus täydentää aiempaa kirjallisuutta tuoreimmalla aineistolla ja uudella kulmalla, ottaen tarkasteluun listattujen kiinteistöyhtiöiden osakkeet. Listatut kiinteistöyhtiöt omistavat kiinteää omaisuutta, jonka arvoon yhtiöiden markkina-arvon tulisi perustua. Näin ollen likviditeetin vaikutus listattujen kiinteistöyhtiöiden osakkeiden riskikorjattuihin tuottoihin voisi erota Euroopan osakemarkkinoista. Euroopan osakemarkkinoita kuvataan STOXX Europe 600 -indeksissä mukana olevilla osakkeilla. Tulosten mukaan likviditeettipreemiota ei havaita Euroopan osakemarkkinoilla eikä eurooppalaisten listattujen kiinteistöyhtiöiden osakkeiden osalta, kun sitä mitattiin aiemman epälikviditeetin vaikutuksella osakkeiden riskikorjattuihin tuottoihin. Kuitenkin tutkielma osoitti, että osakkeen epälikviditeetillä on positiivinen yhteys osakkeiden riskikorjattuihin tuottoihin. Tutkielma osoitti listattujen kiinteistöyhtiöiden osakkeiden käyttäytyvän muun osakemarkkinan mukaisesti, eikä eroja likviditeettipreemion osalta voida havaita. Tutkielmassa ei myöskään havaita yhtiön markkina-arvolla tai kiinteistöyhtiön REIT statuksella olevan vaikutusta likviditeetin olennaisuuteen riskikorjattujen tuottojen selittäjänä. On selvää, ettei likviditeettä voida yksiselitteisesti määritellä. Likviditeetti on yksi monesta tekijästä osakkeiden vaihtuvuuden ja osakkeiden riskikorjattujen tuottojen takana, jonka vuoksi tulosten syy-seuraussuhteet eivät johdu yksinomaan likviditeetistä.
Keywords: likviditeetti, listattu kiinteistöyhtiö, STOXX Europe 600, osakkeen tuotto