Tekoälyn hyödyntäminen varaston optimoinnissa - Leppä, Onni (My University, 2026)
Varastonhallinta on keskeinen osa yritysten toimitusketjua, ja sen tehokkuudella on merkittävä vaikutus kilpailukykyyn, asiakastyytyväisyyteen ja kustannusten hallintaan. Perinteisiä varaston optimoinnin menetelmiä on paljon, mutta ne perustuvat usein staattisiin malleihin ja oletuksiin, eivätkä ne ole kilpailukykyisiä nykyajan muuttuvissa toimitusketjuissa. Tekoäly on kehittynyt viime aikoina merkittävästi, ja sen käyttö organisaatioiden ja yritysten keskuudessa on yleistynyt. Tekoälyä on mahdollista hyödyntää varaston optimoinnissa. Sen avulla voidaan tehostaa varaston optimoinnin perinteisten menetelmien suoriutumista, ja lisäksi se tarjoaa täysin uusia sovelluksia, joita varaston optimoinnissa voidaan käyttää. Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella, kuinka tekoälyä voidaan hyödyntää varaston optimoinnissa. Tutkielma pyrkii vastaamaan kysymyksiin siitä, kuinka tekoälyn avulla voidaan tehostaa varaston optimoinnin perinteisten menetelmien suoriutumista, ja mitä uusia mahdollisuuksia se tuo varastonhallintaan. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, ja lähteinä käytettiin alan tieteellistä kirjallisuutta. Tutkielman keskeisimpien havaintojen perusteella voidaan todeta, että merkittävimmät tekoälyn tuomat edut liittyvät kysynnän ennustamisen tehostamiseen. Mitä tarkemmin yritys pystyy ennustamaan asiakkaidensa kysyntää, sitä optimaalisempia tilauksia se voi tehdä, jolloin se pystyy välttämään yli- ja alivarastojen syntymisen. Myös täydennystilauksien tekeminen voidaan automatisoida ja optimoida tekoälyn avulla. Uudet tekoälyn tuomat mahdollisuudet varaston optimointiin liittyvät pitkälti varaston operatiivisen toiminnan tehostamiseen. Tavaroiden hyllytys, keräily ja sijoittelu varaston sisällä voidaan optimoida tekoälyn avulla, esimerkiksi minimoimalla niihin käytettävää aikaa ja etäisyyksiä tai käyttämällä älykkäitä robotteja ja lentäviä drooneja, jotka pystyvät liikkumaan ihmisiä nopeammin sekä ketterämmin. Etujen lisäksi tekoälyn käyttöön liittyy myös haasteita. Tekoälyn käyttöönotto vaatii yrityksiltä suuria investointeja muun muassa uusiin järjestelmiin, datainfrastruktuurin kehittämiseen ja asiantuntijoiden palkkaamiseen. Tekoäly voi herättää myös muutosvastarintaa työntekijöissä, ja heitä pitää kouluttaa paljon uusien järjestelmien käyttöön ja uusien toimintatapojen ymmärtämiseksi. Tutkielman tulosten ja havaintojen perusteella voidaan todeta, että tekoälyn käytön hyödyt ovat merkittävämpiä kuin siitä aiheutuvat haasteet, ja että yritysten on kannattavaa ottaa tekoäly käyttöön ja tehdä sitä varten investointeja. Tekoälyn rooli varaston optimoinnissa ja toimitusketjujen hallinnassa tulee tulevaisuudessa kasvamaan huomattavasti, ja yritysten on pystyttävä omaksumaan sen käytännöt pysyäkseen mukana nopeasti kiihtyvässä kilpailussa.
Keywords: varastonhallinta; varaston optimointi; tekoäly; koneoppiminen; syväoppiminen; keinotekoiset neuroverkot; kysynnän ennustaminen; toimitusketjut