MAC-ehdot yrityskauppojen riskienhallintakeinona : Vertaileva tutkimus yhdysvaltalaisesta ja suomalaisesta käytännöstä - Kivimäki, Kaarle (My University, 2022)
MAC-ehdot ovat yrityskaupoissa käytettäviä ehtoja, joiden nojalla osapuoli (tyypillisesti ostaja) voi seuraamuksitta irtisanoa kauppakirjan, mikäli vastapuolen yhtiössä on ennen täytäntöönpanoa tapahtunut olennainen haitallinen muutos (“material adverse change” eli “MAC”). Tutkielman tarkoituksena on tutkia näiden ehtojen käyttöä riskienhallinnan näkökulmasta yhdysvaltalaisessa ja suomalaisessa yrityskauppakäytännössä. Valitun näkökulman takia tutkielmassa tarkastellaan sopimuskäytännön lisäksi myös Yhdysvaltojen oikeuskäytäntöä sekä Suomen sopimusoikeuden tulkintasääntöjä MAC-ehtojen näkökulmasta. Tutkielman lopussa käsitellään tarkemmin myös erilaisia perusteita MAC-ehtojen käytölle sekä ehtojen tulevaisuutta. Tutkielmassa on hyödynnetty useita tutkimusmenetelmiä. Suomalaisen yrityskauppakäytännön tutkimisessa metodina on käytetty asiantuntijahaastattelua. Yhdysvaltalaisen käytännön tutkimisessa metodina on käytetty kuvailevaa kirjallisuuskatsausta, jossa keskeisimpinä lähteinä ovat Nixon Peabodyn tutkimukset sekä oikeustieteelliset artikkelit. Käytännöllisen lainopin kaltaista metodia on hyödynnetty yhdysvaltalaisen oikeuskäytännön sekä kotimaisen sopimusoikeuden tulkintasääntöjen käsittelyssä. Tutkielmassa havaittiin, että maiden käytännöt eroavat toisistaan monilta osin. Toisin kuin Yhdysvalloissa, Suomessa MAC-ehtoja ei käytetä pienemmissä yrityskaupoissa juuri lainkaan ja suuremmissakin vain jonkin verran. Ehtoja myös muotoillaan poikkeavin tavoin. Tästä huolimatta MAC:n käsite ymmärretään molemmissa maissa pääosin yhteneväisesti. MAC:n katsotaan lähtökohtaisesti voivan muodostua vain liiketoimintariskien realisoitumisen johdosta ja muunlaiset riskit allokoidaan monesti ostajalle nimenomaisilla poikkeuksilla. Yhdysvaltojen oikeuskäytännössä MAC-ehtoja on tulkittu suppeasti. Ehtojen on katsottu suojaavan ostajaa vain sellaisilta ennalta arvaamattomilta tapahtumilta, jotka merkittävästi uhkaavat yhtiön tuloksentekokykyä pitkällä aikavälillä. Tutkielmassa läpikäytyjen kotimaisen sopimusoikeuden tulkintasääntöjen perusteella vastaavanlainen tulkinta on perusteltu myös Suomessa. MAC-ehtojen käyttöä voidaan niiden suppeasta tulkinnasta huolimatta perustella viimekätisenä suojakeinona aidosti tuntemattomia liiketoimintariskejä vastaan. Irtisanomisperusteen lisäksi MAC-ehtoja voidaan hyödyntää myös sopimuksen uudelleenneuvottelussa. Ehtojen vakiintuneesta asemasta johtuen ei ole syytä olettaa, että niiden yleisyys Yhdysvalloissa merkittävästi muuttuisi tulevaisuudessakaan. Sen sijaan Suomessa ehtojen käyttö on vahvemmin riippuvainen markkinatilanteesta.
Keywords: yritysjärjestelyt, yrityskauppa, M&A, sopimuskäytäntö, yrityskauppakäytäntö, material adverse change, material adverse effect, MAC, MAE, olennainen haitallinen muutos, olennainen haitallinen vaikutus