Temporomandibular Disorders and Headache in Adolescents - Liljeström, Marjo-Riitta (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2007)
13-16-vuotiaiden purentaelimistön toimintahäiriöt ja päänsärky Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää purentaelimistön toimintahäiriöihin (TMD) liittyvien oireiden ja kliinisten löydösten esiintyvyyttä ja muutosta kolmen vuoden seurannan aikana päänsärystä kärsivillä nuorilla ja heidän verrokeillaan, TMD-löydösten yhteyttä eri tyyppisiin päänsärkyihin ja päänsärkyyn liittyviin tekijöihin, TMD-löydöksiä ennustavia tekijöitä sekä perhetaustan osuutta TMD-löydösten esiintyvyyteen. Tutkimus perustui kahteen laajaan koululaismateriaaliin Turun seudulla. Ensimmäinen 13-vuotiaiden nuorten ryhmä (n = 311) osallistui myös 16-vuotiaana seuranta-tutkimukseen. Toisen 13-vuotiaiden nuorten ryhmän (n = 154) äidit (n = 154) osallistuivat myös tutkimukseen, jossa selvitettiin tapaus-verrokkiasetelmassa TMD-löydösten ja päänsärkyjen esiintyvyyttä kahdessa sukupolvessa. Nuoret jaettiin päänsärkyryhmiin ja terveisiin kontrolleihin IHS (1988) päänsärky-kriteerien mukaisesti kyselykaavakkeen ja lääkärin suorittaman haastattelun ja kliinisen tutkimuksen antamien tietojen perusteella. Lääkäri määritteli äitien päänsärkydiagnoosin kyselykaavakkeen tietojen perusteella. Kaikki nuoret ja heidän äitinsä haastateltiin ja heille tehtiin kliininen purentafysiologinen tutkimus sokkoutetusti. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että tytöillä esiintyi TMD-löydöksiä selvästi enemmän kuin pojilla sekä ennen puberteettia että sen jälkeen. Tutkimuksessa havaittiin selkeä yhteys TMD-löydösten ja molempien päänsärkytyyppien, migreenin ja episodisen tensiotyyppisen päänsäryn, välillä. Kolmen vuoden seurannan aikana TMD-löydöksissä havaittiin runsasta muutosta ja iän myötä vähenemistä, mutta TMD-oireiden kohdalla ei vastaavaa muutosta todettu. TMD-löydösten ja niska-hartiaseudun lihaskipujen välillä havaittiin yhteys 13-vuotiailla nuorilla. Mikään päänsärkyyn liittyvistä tekijöistä 13-vuotiailla ei osoittautunut ennustavaksi taustatekijäksi myöhemmille TMD-löydöksille. TMD-löydösten suhteen ei todettu perheyhteyttä. Päänsäryistä kärsivillä nuorilla on enemmän myös muita kiputiloja, kuten purentaelimistön toimintahäiriöitä ja niska-hartiaseudun kipuja, kuin heidän terveillä verrokeillaan. 1316 vuoden iässä nämä löydökset ovat valtaosaltaan lieviä ja vaihtelevia.

The aim of the study were to investigate the occurrence of and changes in signs and symptoms of temporomandibular disorders (TMD) over time in adolescents with and without headache, the association between TMD signs and primary headaches and headache-associated factors, and predictors of TMD signs, as well as familial occurrence of TMD signs. The studies are based on two large samples of school children in the city of Turku, Southwestern Finland. At the age of 13, the children of the first study (n = 311) were followed for three years. In the second study on 13-year-old children (n = 154) the mothers (n = 154) were also examined to study the occurrence of TMD and headache in two successive generations in a nested case-control setting. After a thorough questionnaire, a face-to-face interview and somatic and pediatric examination by a paediatrician, the children were divided into primary headache groups and healthy controls according to the IHS criteria (1988). Headache of the mothers was diagnosed by a physician on the bases of a questionnaire. A stomatognathic interview and examination were performed in all children and mothers. The results revealed a clear female predominance of TMD signs at both prepubertal and pubertal ages. TMD signs and symptoms were mostly mild. Both migraine and episodic tension-type headache were associated with TMD signs. A significant change in TMD signs during a 3-year follow-up was observed. No change was observed in TMD symptoms. Neck-muscle pain was associated with TMD signs at the age of 13. None of the studied factors emerged as predictors for later TMD signs. No familial occurrence of TMD signs could be observed. The results of the present study indicate that children with primary headache, especially migraine, are probably more prone to pain conditions, including TMD and neck-shoulder pain. It seems that the complex co-occurrence of headache, TMD and neck-shoulder pain at the age of 13 and 16 may be of a temporary or changing nature without permanent structural changes, as yet.
Keywords: Craniomandibular Disorders; Headache; Adolescent