Luokan- ja erityisluokanopettajien kiinnittyminen työhönsä - Lepistö, Janina; Lammela, Vilhelmiina (My University, 2026)
Tämä tutkimus tarkastelee luokan- ja erityisluokanopettajien työhön kiinnittymistä peruskouluissa. Kiinnittymistä tarkastellaan eri ulottuvuuksien kautta: kognitiivinen kiinnittyminen, emotionaalinen kiinnittyminen, sosiaalinen kiinnittyminen oppilaisiin ja sosiaalinen kiinnittyminen kollegoihin. Lisäksi selvitetään erilaisten taustamuuttujien, kuten iän, sukupuolen ja koulun koon yhteyttä opettajien kiinnittymisen tasoon sekä millaisia tekijöitä opettajat kokevat kiinnittymistään tukeviksi ja rajoittaviksi. Aihe on ajankohtainen, sillä opettajien työssäjaksaminen ja alan vetovoima ovat herättäneet viime vuosina kasvavaa keskustelua. Työhön kiinnittymiseen on tärkeää kiinnittää huomiota, sillä se tukee henkistä joustavuutta sekä työhön paneutumista. Kiinnittymisen myönteiset vaikutukset, kuten fyysiset, psyykkiset sekä sosiaaliset resurssit tukevat niin työntekijää kuin niitä, joiden kanssa työskentelee. Aineisto kerättiin Etelä-Suomessa sähköisesti Webropol-kyselylomakkeella, joka pohjautui suomennettuun versioon ETS-mittarista (Engaged Teachers Scale). Lomake mittasi opettajien kiinnittymistä väittämien avulla. Aineisto koostui 147 opettajan vastauksista. Aineisto analysoitiin pääosin kvantitatiivisin menetelmin, kuten t-testin ja ANOVAn avulla, joita täydensi laadullinen sisällönanalyysi avoimista vastauksista. Tulosten perusteella opettajien kiinnittymisen taso oli kokonaisuudessaan korkea. Sukupuoli ja ikä olivat yhteydessä useisiin kiinnittymisen ulottuvuuksiin, kun taas koulun koolla ei havaittu tilastollisesti merkitsevää yhteyttä opettajien kiinnittymiseen työhönsä. Laadullinen analyysi toi esiin, että kiinnittymistä tukevat etenkin toimiva yhteistyö kodin ja henkilöstön kanssa sekä riittävät resurssit, kun taas ajanpuute ja liiallinen työmäärä voivat rajoittaa kiinnittymistä. Tutkimus tarjoaa lisätietoa opettajien kiinnittymisen vahvuudesta sekä siihen vaikuttavista tekijöistä. Tulokset lisäävät ymmärrystä siitä, millaiset työssä ja työyhteisössä esiintyvät tekijät tukevat opettajien kiinnittymistä ja mitkä puolestaan heikentävät sitä. Saatua tietoa voidaan hyödyntää opettajien työhyvinvoinnin tukemisessa sekä kouluyhteisöjen käytäntöjen kehittämisessä ja se voi toimia pohjana jatkotutkimukselle
Keywords: luokanopettaja, erityisluokanopettaja, kiinnittyminen, kognitiivinen kiinnittyminen, emotionaalinen kiinnittyminen, sosiaalinen kiinnittyminen, yhteisöllisyys, ETS, työn imu