Sukupolvet ja akateeminen identiteetti - Markku Vanttaja; Tero Järvinen (Turun yliopisto, 2025)
”Kun olin nuori, pidin sukupolvikuilua itseni ja vanhempienivälillä suurimpana ihmiskunnan historiassa.Nyt opetan Tampereen yliopistossa 1990-luvulla syntyneitänuoria ja tajuan, että ero heihin on vielä suurempi”Mikko Lehtonen, mediakulttuurin prof. (TaY)(HS, kotimaa 18.2.2015).Edellä esitetty sitaatti kuvaa sukupolvien kuilua, joka on aiheenainspiroinut tieteen ja taiteen tekijöitä teollisuusyhteiskunnanvarhaisista vaiheista lähtien. Aiheen kiinnostavuus selittyy ainakinosittain sillä, että sukupolvien välisissä suhteissa avautuuyhteiskunnallisen muutoksen dynamiikka: siinä missä nuoriinja nuoruuteen liitetään yhteiskunnan ja kulttuurin muutos, vanhempiväki saattaa kokea muutokset uhkaavina. Mitä rajumpia janopeampia yhteiskunnalliset ja kulttuuriset muutokset ovat, sitäenemmän ne ravistelevat paitsi yhteiskuntaa ja sen instituutiota,myös identiteettiä, yksilön käsitystä itsestään ja yhteiskunnallisestapaikastaan.
Kohti oppimisyhteiskuntaa : Koulutuspolitiikan uusi suunta ja korkeakoulutuksen muuttuva maisema