LUOTTAMUKSEN JA KONTROLLIN TASAPAINO VIRTUAALIORGANISAATIOSSA : Virtuaalijohtamistaitojen vaikutus luottamukseen ja kontrolliin - Farin, Juhani (My University, 2020)
Tutkielma tarkastelee luottamuksen ja kontrollin suhdetta virtuaaliorganisaatiossa. Tut-kielma pohjaa aikaisempiin havaintoihin luottamuksen keskeisestä roolista, mutta haluaa tuoda aiempaa vahvemmin esiin näkemyksen toistensa vastavoimina nähtävien kontrollin ja luottamuksen välisen tasapainon merkityksestä. Lisäksi tutkimus pyrkii laajentamaan ym-märrystä esimiehen virtuaalijohtamistaitojen vaikutuksesta tähän vastavoimien tasapai-noon. Tutkielma on toteutettu monimenetelmätutkimuksena. Ensimmäisessä vaiheessa on toteu-tettu kvantitatiivinen aineiston keruu lähettämällä sähköinen kysely tutkimuksen kohdeor-ganisaation toimihenkilöille. Toisessa vaiheessa puolestaan on toteutettu kvalitatiivinen aineiston keruu haastattelemalla vaiheeseen yksi osallistuneiden toimihenkilöiden esimie-hiä. Laajan aineiston pohjalta tutkimus esittää, että eri toimintojen välinen läpinäkyvyys on merkittävää luottamuksen kehityksen kannalta. Hyvä läpinäkyvyys etätoimistojen välillä vahvistaa käsitystä osaavista ja ahkerista kollegoista luoden näin luottamusta. Heikolla lä-pinäkyvyydellä on sen sijaan päinvastainen vaikutus. Läpinäkyvyyden johtamiseksi tarvi-taan laadukas raportointijärjestelmä, joka kuljettaa tietoa etätoimistolta eri sidosryhmille. Raportointijärjestelmän kautta esimies voi toteuttaa korkealaatuista virtuaalijohtamista, joka vahvistaa esimiehen ja alaisen välistä luottamusta. Raportointijärjestelmän luominen ja sen hyödyntäminen vaativat kuitenkin erityisesti esimiehiltä hyviä virtuaalijohtamistaitoja.
Keywords: Raportointi, Virtuaaliorganisaatio, Luottamus, Virtuaalijohtamistaidot