Kunnanvaltuutettujen ominaisuudet tarkastelussa - Savonen, Juho (My University, 2023)
Suomessa tuotettiin 3 122 705 tonnia yhdyskuntajätettä vuonna 2019. Valtaosa tästä jätteestä täytyy kuljettaa kauemmaksi asutusalueilta. Ennen vuoden 2021 jätelain uudistusta kunnalla oli mahdollisuus päättää kuljetusten kilpailuttamisen tavoista, joita oli käytännössä kaksi; kunnan jätelaitoksen kilpailuttama tai kiinteistönhaltijan kilpailuttama. Uuden jätelain myötä jätteenkuljetuksen kaksoisjärjestelmä on poistumassa, mutta aiempi järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden tarkastella kuntien päätöksentekoa, ja sitä kuinka kunnanvaltuutettujen ominaisuudet ovat vaikuttaneet jätekuljetusten kilpailutusjärjestelmän valintaan. Tutkielmani perusteella kunnanvaltuutettujen ominaisuuksilla tai kunnanvaltuuston rakenteella ei näytä olleen yhteyttä eikä vaikutusta kunnan päätökseen jätekuljetusten kilpailutustavasta. Sen sijaan aiempien tutkimusten perusteella kuntatyöntekijöiden osuus kunnanvaltuustossa vaikuttaa kunnan menoihin positiivisesti ja tutkielmani perusteella kuntatyöntekijöiden osuus valtuustossa on positiivisessa korrelaatiossa kunnan muiden palveluiden ostoihin. Nämä tulokset ovat ristiriidassa tutkielmani nollahypoteesin kanssa. Päättäjien koulutustasolla tai kokemuksella ei vaikuta olleen merkitystä, kun jätekuljetusten kilpailutustapaa on valittu.
Keywords: jätehuolto, jätekuljetukset, endogeenisuus regressioanalyysissa, kunnallispolitiikka