Ylipainon ehkäisy ruokakasvatuksella Suomen ja Ranskan varhaiskasvatuksessa - Tamminen, Paulina (My University, 2025)
Tämä tutkimus vertailee Suomen ja Ranskan varhaiskasvatuksen ruokakasvatusta ylipainon ehkäisyn näkökulmasta. Molemmissa maissa varhaiskasvatuksen ruokakasvatus on keskeinen osa lasten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä, mutta käytännöt ja painotukset heijastavat maiden kulttuurisia eroja. Tutkimus tarkastelee maiden lainsäädäntöä ja ministeriöiden suosituksia ja vertailee niitä Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksiin ja ylipainon ehkäisyä tutkivien tutkimusten tulokseen. Ylipaino on yhteydessä moniin terveydellisiin, psyykkisiin ja sosiaalisiin ongelmiin ja se aiheuttaa yhteiskunnalle huomattavia kuluja vuosittain. Ylipainoa voidaan hallita ja ehkäistä oikeanlaisella ruokavaliolla. Ruokailutottumukset opitaan varhaislapsuudessa, ja varhaiskasvatuksella voidaan vaikuttaa niihin. Ranskassa ylipaino on harvinaisempaa kuin Suomessa, jossa se yleistyy koko ajan. Tämän tutkimuksen tarkoituksena ja tutkimusongelmana oli selvittää, voisiko Suomi ehkäistä ylipainoa paremmin ottamalla mallia Ranskan varhaiskasvatuksen ruokakasvatuksesta. Tämän tutkimuksen mukaan Suomen ja Ranskan varhaiskasvatuksen ruokailua koskevat suositukset ovat pitkälti samankaltaisia ja ovat samassa linjassa WHO:n suositusten kanssa. Suurin ero maiden välillä on ruokailun kestossa: Ranskassa syödään hitaammin, mikä on tutkitusti terveydelle hyväksi. Suomi voisi ottaa tässä mallia Ranskasta ja asettaa varhaiskasvatuksen aterioille minimikeston ja korostaa opetuksessa syömisnopeuden vaikutusta terveyteen. Ranskalaisessa kulttuurissa ruoalla on keskeisempi asema kuin Suomessa, mikä näkyy myös lainsäädännössä. Ranskan varhaiskasvatuksen ruokakasvatus on tarkkaan säädeltyä ja sitä koskevat ministeriöiden suositukset ovat sitovia, toisin kuin Suomessa, jossa laki jättää varhaiskasvatuksen järjestäjille paljon tulkinnanvaraa. Suomen varhaiskasvatuslaissa tulisi säätää tarkemmin ruokakasvatuksen kriteereistä, jotta varhaiskasvatuksessa voitaisiin paremmin ehkäistä ylipainoa.
Keywords: ruokakasvatus, ylipaino, ravitsemussuositukset, varhaiskasvatus