Syväväärennetyn pornografian sosiaalinen kontrolli : hallinnolliset sanktiot ja muuttuvat rangaistukset uhrin näkökulmasta - Pirttisalo, Mika (My University, 2022)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan deepfake- eli syväväärennössisältöjen väärinkäyttöön liittyvää moitittavuutta niiden nykyisellään yleisimmän haitallisen käyttötarkoituksen eli ilman uhrin suostumusta valmistetun ja levitetyn syväväärennetyn pornografian kontekstissa. Keskiössä ovat sellaiset väärinkäyttötilanteet, joissa rikoksen- tai väärintekijä valmistaa, esittää, levittää tai uhkailee esittävänsä tai levittävänsä pornografisen syväväärennöksen, johon toisen henkilön kasvot on liitetty valokuvia yhdistelemällä vastoin tämän suostumusta. Tutkielmassa tarkastellaan myös suunnitteilla olevaa EU- ja kansallisen tason sääntelyä ja sen aiheuttamia vaikutuksia nykysääntelyn kokonaisuuteen. Tutkielmassa pyritään muodostamaan kokonaiskuva syväväärennettyä pornografiaa koskevasta sosiaalisesta kontrollista tarkastelemalla rikoksen- tai väärintekijään kohdennettavissa olevia hallinnollisia sanktioita ja rikosoikeudellisia rangaistuksia. Syväväärennöksiä ei ole toistaiseksi juuri käsitelty kotimaisessa oikeuskirjallisuudessa. Primäärit kirjallisuuslähteet ovat tästä syystä kansainvälisiä, vaikkakin suurin osa tutkielmassa käytetyistä lähteistä koostuu pääosin suomalaista oikeustieteellistä kirjallisuudesta sekä lain esitöistä. Tutkielman ote on pääpiirteittäin lainopillinen, vaikkakin se painottuu erityisesti rikoslainoppiin. Tutkielman näkökulmaa voidaan kuvailla sekä hallinto- että rikosoikeudellisena ja tarkastelu tapahtuu nimenomaan uhrin asemasta pornografisen syväväärennöksen elinkaarella. Tutkielma osoittaa, kuinka syväväärennetyn pornografian väärinkäytöstä voi nykyisellään seurata yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisia hallinnollisia sanktioita sekä siitä voidaan tuomita rangaistus kunnianloukkausrikoksena, kiristysrikoksena, pakottamisena tai pakottamisena seksuaaliseen tekoon. Tutkielmassa käy lisäksi ilmi, kuinka toteutuessaan ehdotetut syväväärennettyyn pornografiaan kohdistuvat sääntelymuutokset suojaisivat paremmin uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta sekä joko muodostaisivat sääntelystä kontrolli- ja kriminaalipolitiikan erityisen alueen tai vaarantaisivat ne bis in idem -periaatteen toteutumisen.
Keywords: rikosoikeus, syväväärennös, deepfake, pornografia, kostoporno, sextortion, kunnia, tietosuoja, seksuaalinen itsemääräämisoikeus, hallinnollinen sanktio, rangaistus, seuraamus