Masennusoireet, vapaa-ajan fyysinen aktiivisuus ja valtimotautien riskitekijät - Lahtinen, Niko (My University, 2026)
Tämän opinnäytetyön kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan masennuksen yhteyttä valtimotautien ilmaantumiseen ja -kuolleisuuteen sekä masennuksen esiintyvyyttä valtimotauteihin sairastuneilla. Lisäksi tarkastellaan fyysisen aktiivisuuden yhteyttä masennusoireiden esiintymiseen, tupakointiin sekä alkoholin käyttöön. Vähäisen fyysisen aktiivisuuden ja masennuksen on aiemmin todettu olevan yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua valtimotauteihin. Tutkimuksessa käytetään Harmonica-valtimotautien ehkäisyprojektin puitteissa Harjavallassa ja Kokemäellä kerättyä aineistoa. Tutkittavat ovat 45–70 vuotiaita valtimotautien riskihenkilöitä. Aineiston pohjalta tarkastellaan merkittäviä masennusoireita kokevien vapaa-ajan fyysistä aktiivisuutta verrattuna oireita kokemattomiin ja merkittäviä masennusoireita kokevien vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden yhteyttä valtimotautien riskitekijöiden esiintymiseen. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, onko merkittäviä masennusoireita kokevilla korkeampi fyysinen aktiivisuus yhteydessä vähäisempiin valtimotautien riskitekijöihin ja onko merkittäviä masennusoireita kokevilla vähäinen fyysinen aktiivisuus yleisempää kuin oireita kokemattomilla. Tutkimuksessa merkittäviä masennusoireita kokevilla ei todettu yhteyttä masennusoireiden vaikeusasteen ja fyysisen aktiivisuuden välillä, mutta vaikeimmin oireilevien havaittiin kuuluneen vähäisimmän fyysisen aktiivisuuden luokkaan. Vapaa-ajan fyysisellä aktiivisuudella ei todettu yhteyttä tupakointiin, veren kolesteroliarvoihin tai verenpaineeseen. Merkittäviä masennusoireita kokevilla alkoholin haitallinen käyttö oli yleisintä vähiten liikkuvilla ja haitallisen käytön yleisyys väheni aina korkeampaan fyysisen aktiivisuuden luokkaan siirryttäessä. Vähäinen fyysinen aktiivisuus oli yleisempää merkittäviä masennusoireita kokevilla kuin niitä kokemattomilla. Tässä tutkimuksessa merkittäviä masennusoireita kokevien fyysisen aktiivisuuden yhteys eri riskitekijöihin havaittiin vain osassa tarkasteltavista muuttujista, joihin fyysisen aktiivisuuden on aiemmin todettu olevan yhteydessä. Jatkotutkimuksia olisi aihetta tehdä suuremmissa ja monipuolisemmissa tutkimuspopulaatioissa sekä henkilöillä, joilla ei ole vielä todettuja riskitekijöitä.
Keywords: masennus; valtimotauti; liikunta; riskitekijä