Verkkoalustan ylläpitäjän vastuu etnisiin vähemmistöihin kohdistuvasta vihapuheesta - Tolonen, Jasmin (My University, 2021)
Vihapuheella tarkoitetaan yleisesti ilmaisumuotoja, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat rotuvihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjautuu suvaitsemattomuuteen. Vihapuhetta käsitteenä ei kuitenkaan ole yksiselitteisesti määritelty Suomen lainsäädännössä tai kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miltä osin verkkoalustan ylläpitäjä voi joutua vastuuseen alustalla olevasta etnisiin vähemmistöihin kohdistuvasta vihapuheesta. Tutkielman ydin on ylläpitäjän vastuuseen ja sananvapauteen liittyvien jännitteiden tarkastelussa. Vihapuheen osalta keskeinen perusoikeuskysymys on, miltä osin vihapuhe kuuluu sananvapauden suojan piiriin ja vastaavasti, milloin kyse on lailla kielletystä syrjinnästä ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tutkimusmateriaali koostuu pääasiallisesti virallislähteistä, oikeuskirjallisuudesta sekä korkeimman oikeuden ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuista. Tutkimusmetodi on oikeusdogmaattinen, mutta siltä osin kuin tutkielmassa arvioidaan ylläpitäjän vastuun nykytilaa, tutkimusmetodi on oikeuspoliittinen. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että verkkoalustan ylläpitäjä näyttäisi pääsääntöisesti joutuvan vastuuseen alustallaan olevasta vihapuheesta, mikäli ylläpitäjä on tietoinen lainvastaisen aineiston olemassaolosta, mutta tästä huolimatta ei poista kyseistä aineistoa. Lisäksi voidaan todeta, että keskustelupalstojen ennakkomoderoinnilla ja jälkimoderoinnilla voidaan merkittävästi vaikuttaa vihapuheen leviämisen estämiseen. Lainvastaisen rasistisen materiaalin poistaminen verkkoalustoilta tapahtuu sekä moderoinnin että tuomioistuinten poistamismääräysten kautta.
Keywords: kiihottaminen kansanryhmää vastaan, perus- ja ihmisoikeudet, rasismi, sananvapaus, vihapuhe