Päivystyspoliklinikalta kotiutettavien aivovammapotilaiden toipumisennuste - Niemelä, Ossi (My University, 2019)
Maailmanlaajuisesti vuosittain aivovamman saa yli 50 miljoonaa ihmistä ja traumaattinen aivovamma on nuorten aikuisten tärkein kuolinsyy ja merkittävä kuolleisuuden ja pitkäaikaisen toimintakyvyn laskun aiheuttaja kaikissa ikäryhmissä. Kliininen tutkimus on viime aikoihin asti keskittynyt pääsääntöisesti vakavampiin aivovammoihin. Aivovammoista kuitenkin 70 – 90 % on asteeltaan lieviä, joten lievät aivovammat ovat kokonaisuutena suurin globaalin aivovammojen aiheuttaman toimintakyvyn aleneman aiheuttaja. Parempi ymmärrys lievien aivovammojen luonteesta ja oikea-aikaiset hoitotoimet voivat tuottaa merkittäviä kansanterveydellisiä sekä taloudellisia etuja. Lievistä aivovammoista toipumista ennustavat työkalut ovat huomattavasti vakiintumattomammat verrattuna keskivaikeisiin ja vaikeisiin aivovammoihin, ja hienostuneempia työkaluja kaivataan lievän traumaattisen aivovamman saaneiden potilaiden ennusteen arvioimiseksi ja hoidon oikein kohdistamiseksi. Tässä prospektiivisessa seurantatutkimuksessa kerättiin 95 päivystyspoliklinikalta kotiutettua lievän aivovamman saanutta potilasta ja heidän toipumistaan seurattiin 3kk ja 6kk vamman jälkeen järjestetyillä seurantakäynneillä. Aivovamman jälkeistä oireilua kartoitettiin seurantakäyntien yhteydessä standardoiduilla kyselylomakkeilla. Näiden tulosten perusteella selvitettiin lievän aivovamman saaneen potilaan toipumisennusteeseen vaikuttavia tekijöitä. Tässä tutkimuksessa havaittiin erityisesti potilaiden korkeamman iän ja perussairauksien olevan yhteydessä huonompaan toipumiseen 6kk seurantajakson aikana. Potilaiden epätäydellinen toipuminen seurantajakson päättyessä oli tässä tutkimuksessa hyvin ennustettavissa jo 3kk seurantakäynnin yhteydessä. Tässä tutkimuksessa käytetyistä toipumisen mittareista parhaiten potilaan epätäydellistä toipumista seurantajakson päättyessä ennusti Quality Of Life after Brain Injury (QOLIBRI) -kysely. Tämä tutkimus antaa viitteitä siihen, minkälaisista työkaluista voisi olla hyötyä lievän aivovamman saaneiden potilaiden toipumisedellytyksiä arvioitaessa. Lisää tutkimusta kuitenkin vielä tarvitaan näiden tulosten varmentamiseksi suuremmalla potilasaineistolla sekä uusien toipumiseen vaikuttavien tekijöiden tunnistamiseksi ja ymmärtämiseksi.
Keywords: TBI, MTBI, lievä, aivovamma