Alakoululaisten lukemiseen suhtautuminen, vapaa-ajan lukeminen ja urheiluharrastukset - Yli-Lassila, Siiri (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tarkastella lasten suhtautumista lukemiseen sekä lukemisen kuulumista heidän vapaa-aikaansa. Lisäksi tarkasteltiin millainen vaikutus urheiluharrastuksilla voi olla lukemiseen suhtautumiseen. Lasten lukemiseen suhtautumista käsiteltiin myös tyttöjen ja poikien välillä. Lukemiseen suhtautuminen käsitettiin tässä tutkimuksessa asenteina ja mielipiteinä lukemista kohtaan. Lukuasenteisiin ovat yhteydessä lasten lukukokemukset ja muiden suhtautuminen lukemiseen. Lukuasenteiden on myös havaittu olevan yhteydessä lukutottumuksiin. Lukemiseen suhtautumista tarkasteltiin neljän eri summamuuttujan avulla, jotka mittasivat asenteita ja mielipiteitä lukemista kohtaan, vapaa-ajan lukemisen merkityksiä, mielipidettä vapaa-ajan lukemiseen sekä koettua lukutaitoa. Tutkimuksen aineisto on kerätty osana Erasmus + rahoitteista MORE ”Setting up a Reading Motivator in the Digital Age: Introducing New Approaches of Reading for Pleasure Pedagogy in Primary School” -kehittämishanketta. Aineisto kerättiin syksyllä 2023 Microsoft Forms -kyselylomakkeella eräässä Länsi-Suomalaisessa peruskoulussa. Kyselylomakkeella kerättiin tietoa lasten lukumotivaatiosta ja vapaa-ajan aktiviteeteistä ja urheiluharrastuksista. Yhteensä osallistujia oli 166. Osallistujat olivat 8–11-vuotiaita. Tutkimuksessa hyödynnettiin pääosin määrällisiä tutkimusmenetelmiä, mutta aineiston analysointiin kuului laadullinen analyysiosuus. Aineiston avoimet kysymykset, joissa kysyttiin lasten urheiluharrastuksista ja mieluisista vapaa-ajan viettotavoista, analysoitiin ensin laadullisesti, jonka jälkeen niitä pysyttiin tarkastelemaan määrällisesti. Määrällisessä analyysissä hyödynnettiin IBM SPSS Statistics -ohjelmaa. Tulosten mukaan lapset suhtautuivat tässä aineistossa lukemiseen melko positiivisesti. Tyttöjen ja poikien välillä ei havaittu selvää eroa lukemiseen suhtautumisessa. Kokonaisuutena urheiluharrastuksen lajilla ja lukemiseen suhtautumisella ei havaittu johdonmukaista yhteyttä. Yhteys kuitenkin havaittiin ei urheiluharrastajien ja yksilöharrastajien välillä lukemiseen liittyvät asenteet ja tunteet muuttujassa. Lukeminen näyttäytyi tässä tutkimuksessa osana lasten vapaa-aikaa. Se ei kuulunut suosituimpien vapaa-ajan aktiviteettien joukkoon, mutta kuitenkin lukeminen kuului osaksi vapaa-aikaa.
Keywords: Lukeminen; lukutottumukset; lukukokemukset; vapaa-aika; liikuntaharrastus; alakoululaiset