Traktografian hyödyntäminen neuromodulaatiossa - Hälli, Tommi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tämän lisensiaatintyön tavoitteena oli tutkia menetelmiä, joilla voidaan optimoida transkraniaalisen magneettistimulaation (TMS) ja syväaivostimulaation (DBS) osuvuutta käyttäen traktografiaa optimaalisten hoitokohteiden valinnassa. Tutkimus toteutettiin vastaamaan traktografiaa kohtaan kasvavaa kysyntää. Tutkimuksessa käytettiin viittä eri traktografia-analyysiohjelmistoa. Traktografia on diffuusiotensorikuvantamisen (DTI) jälkiprosessointimenetelmä, jossa hermoratojen orientaatiota visualisoidaan kolmiulotteisesti. Traktografia perustuu veden diffuusion rajoittuneisuuteen elävässä hermokudoksessa. Diffuusion parametrit määritetään DTI:lla. Traktografia jaetaan kahteen tyyppiin, deterministiseen ja probabilistiseen traktografiaan. Tutkimuksessa vertailtiin kolmen kaupallisen ja kahden ei-kaupallisen traktografia-analyysiohjelmiston ominaisuuksia ja niiden kliinistä soveltuvuutta TMS- ja DBS-hoitojen suunnitteluun. Ohjelmistoja verrattiin sekä visuaalisesti että kvantitatiivisesti referenssikuvadatoilla. Tulokset osoittivat, että kaksi ohjelmistoa soveltuu TMS- ja yksi DBS-hoidon suunnitteluun. Lisäksi käytettävyydessä ja analyysituloksissa havaittiin eroja. Kvantitatiivisessa vertailussa ei havaittu merkittäviä eroja. Tutkimuksen aikana onnistuttiin ratkaisemaan useita erilaisia teknisiä ongelmia sekä kehittämään sovelluskohteita.