KOHTI VASTUULLISEMPAA SIJOITUSTOIMINTAA : Näkökulmia vastuullisen sijoittamisen strategioista - Kerttula, Robert (My University, 2020)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan sitä, miten suomalaiset sijoituspalveluyritykset huomioivat vas-tuullisuuden omassa sijoitustoiminnassaan. Vastuullisuuden merkitys liiketoiminnassa on viime vuosien aikana kasvanut huomattavasti ja se on osaltaan muuttanut myös sijoitusmarkkinoilla ope-roivien yhtiöiden liiketoimintaa. Vastuullisuuteen liittyvä tiedon määrä on kasvanut voimakkaasti, kun yritykset ovat kehittäneet raportointijärjestelmiään, mikä lisää osaltaan sijoittajien kiinnostusta vastuullisuusnäkökulmaa kohtaa. Vastuullisuudesta on tullut suurelle osalle sijoittajista sijoitustoi-minnan perinteisten mittarien, eli tuoton ja riskin ohella kolmas kriteeri sijoituspäätöksiä tehtäessä. Toimintaympäristö on muuttunut ja tämän tutkimuksen tulosten perusteella se tulee edelleen muut-tumaan, joten yritykset joutuvat huomioimaan muutosten vaikutukset omissa strategioissaan. Sijoituspalveluritysten tavoitteena on muuttaa omaa toimintaa siten, että toimintaedellytykset ja kilpailukyky säilyvät. Tämä tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksensa. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin haastattelemalla viiden suomalaisen sijoituspalveluyhtiön vastuullisen sijoittamisen avainhenkilöitä. Haastattelulausuntojen perusteella vastuullisuudella on tärkeä rooli yritysten sijoitustoiminnan suunnittelussa ja päivittäisessä toiminnassa. Vastuullisuuden sisällön yritykset määrittelevät eri tavoin. Määrittelyssä pyritään huomioimaan toimintaympäristössä meneillään oleva kehitys ja eri intressiryhmien odotukset siitä, miten yritysten pitäisi huomioida vastuullisuusnäkökulma omassa toiminnassaan. Vastuullisuuspolitiikan linjaukset tehdään yrityksissä ylimmän johdon toimesta, mikä osaltaan kuvaa asian tärkeyttä. Kysymys on yrityskohtaisista päätöksistä ja päätöksenteon tukena käytetään yleisesti PESTEL-viitekehystä, minkä avulla seurataan siinä eriteltyjen tekijöiden kehitystä toimin-taympäristöstä. Yritykset kuitenkin huomioivat viitekehyksen käytössä eri liiketoimintasegmentit. Kun vastuullisuutta koskevat päätökset on tehty, ne otetaan käyttöön koko organisaation kattavasti osana yritysten johtamisjärjestelmää. Tavoitteena on, että vastuullisuus on erillisen toiminnon sijaan osa yritysten päivittäistä toimintaa. Tutkimusprosessissa tunnistettiin useita kiinnostavia jatkotutkimuksen aiheita, kuten erilaisten strategiatyökalujen käyttö toimintaympäristön seurantaan ja organisaation jäsenten asenteiden vaikutus vastuullisuusnäkökulman toteutumiseen. Lisäksi kiinnostava tutkimusaihe olisi selvittää sijoittajien näkemyksiä vastuullisuuden merkityksestä sijoituspäätöksiin.