Digitaalisuus oppikirjoissa: mahdollisuudet ja heikkoudet : Sanoma Pro -kustantamon vuosiluokkien 3 - 6 reaaliaineiden digikirjojen arviointia - Siltanen, Reija (My University, 2020)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan opetuksessa meneillään olevaa digitalisaatiota oppikirjojen näkökulmasta. Tähän rajattuun tutkielmaan valikoitiin Sanoma Prokustantamon vuosiluokkien 3–6 reaaliaineiden digitaaliset oppikirjat. Tutkielman alkupuolella pureudutaan siihen, minkälaisia mahdollisuuksia sekä haittapuolia digitalisaatioon on kirjallisuudessa liitetty. Tutkielman loppupuolella vastataan kysymykseen sekä siitä, miten digitaalisuutta on hyödynnetty tutkimusaineiston digitaalisissa oppikirjoissa, että siitä, kuinka paljon digitaalisuutta on hyödynnetty. Tätä tarkastellaan kuuden muuttujan kautta, jotka perustuvat tutkielmassa esitettyihin digitaalisuuden mahdollisuuksiin. Muuttujiksi on näin valikoitunut sellaisia ominaisuuksia, jotka tukevat oppimista ja ovat hyödynnettävissä eritoten digitaalisissa oppikirjoissa. Näitä ominaisuuksia kuvataan tuloksissa laadullisesti, ja lisäksi niiden esiintymistiheyden mukaan kutakin kirjasarjaa on arvioitu myös määrällisesti asteikolla 1–5. Näin kullekin kirjasarjalle muodostettiin summamuuttuja (keskiarvo), jonka perusteella tuloksia tarkastellaan myös koko aineiston tasolla. Toisena tutkimuskysymyksenä on se, minkälaista oppimista digitaaliset oppikirjat mahdollistavat. Teknisten ratkaisujen lisäksi on aiheellista tutkia, mahdollistavatko tarkastellut digioppikirjat sosiaalista oppimista, tehtävien avoimuutta ja syvempää oppimista. Oppimisen syvyyden mittaamisessa on käytetty Bloomin taksonomian mukaista tehtävien luokittelua. Muuttujassa oppimisen avoimuus kategorioita on neljä sen mukaan, ovatko tehtävät itsenäisiä vai vaativatko ne pari- tai ryhmätyöskentelyä (ja kumpaa näistä). Myös tiedon avoimuutta analysoitiin tehtävien tasolla, ja tehtävät luokiteltiin suljettuihin, avoimiin sekä tiedonhaullisiin tehtäviin. Esiintymistä laskettiin prosentuaaliset jakaumat, joita tuloksissa tarkastellaan sekä kirjoittain että koko aineiston tasolla. Tuloksista nähdään, että kyseisen kustantamon digitaalisissa oppikirjoissa ollaan vielä alkuvaiheessa digitaalisuuden hyödyntämisen suhteen. Myös sosiaalisen oppimisen ja tehtävien avoimuuden kanssa olisi vielä tehtävää, sillä itsenäiset ja suljetut tehtävät hallitsevat koko aineiston tasolla. Etenkin itsenäisiä tehtäviä on prosentuaalisesti isoin osa tehtävistä. Jatkossa olisi irtaannuttava voimakkaammin paperisista kirjoista, mutta samalla huomioitava paremmin kunkin oppiaineen tarpeet ja nykymaailman asettamat vaatimukset oppimiselle. Olisi muodostettava entistä laajempia tekijäryhmiä, joissa huomioidaan sekä tekninen että pedagoginen osaaminen. Kynnyskysymykseksi voi kuitenkin muodostua raha. Muutoinkin on hyvä muistaa, että tulevaisuudessakaan parhainkaan digitaalinen oppikirja ei vastaa yksin oppimisesta, vaan se toimii ainoastaan oppimisen ja opetuksen tukena.
Keywords: oppimateriaali, oppikirjat, digitaalinen oppimateriaali, oppiminen, digitalisaatio, opetusteknologia, opetus, oppimisympäristö