Tanssin merkitykset kuudesluokkalaisten poikien kokemina - Nivala, Ida-Maria (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia merkityksiä kuudesluokkalaiset pojat löytävät tanssista ennen ja jälkeen tanssijakson. Jakso koostui kahdeksasta liikunta- ja musiikkitunneilla pidetystä tanssitunnista. Lisäksi tutkittiin, millaisia ennakkoluuloja pojilla on tanssia kohtaan. Näitä selvitettiin ryhmähaastatteluilla. Sekä haastatteluissa että jakson suunnittelussa käytettiin apuna liikunnan merkitysulottuvuuksia ja muuta tutkimuksessa esiteltyä tanssin lähdekirjallisuutta. Tutkimus oli luonteeltaan laadullinen ja lähestymistavaltaan fenomenologis-hermeneuttinen. Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla syksyn 2015 aikana, jolloin pidettiin myös tanssijakso. Tutkimuksen kohdejoukkona oli viisitoista kuudesluokkalaista poikaa eräästä satakuntalaisesta koulusta. Haastatteluaineisto litteroitiin ja analysoitiin sen jälkeen teoriaohjaavalla sisällönanalyysirungolla. Ennakkoluuloja kartoittaessa tutkimuksesta selvisi, että pojat pitivät tanssia outona, nolona ja tylsänä sekä enemmän tytöille ja muille kuin suomalaisille miehille soveltuvana. Pojat löysivät kuitenkin merkityksiä musiikista ja rytmistä, liikkumisen tavoista ja liikkumisen ilosta, sosiaalisuudesta ja yhdessäolosta, suorituksista, ilmaisusta ja esittämisestä, itsensä tuntemisesta ja etsimisestä sekä rekvisiitasta ja asuista, televisiosta ja tapahtumista sekä esikuvista. Jakson jälkeen oli havaittavissa, että ennakkoluulot hälvenivät ja merkitysten ulottuvuuksia löytyi enemmän.