Pick-up advice for online dating : Analysis of dating and conversation advice of the Message Game by Ice White - Sandell, Ronja (My University, 2025)
Online dating has changed the way people make connections, meet new people, and find romantic relationships. Dating apps are becoming increasingly popular, but they often have more male than female users, which increases the competition between men. This study aims to discover what kind of online dating advice is recommended for men in the pick-up community, which is known for encouraging manipulative behaviour and seduction routines in face-to-face interactions. This study examines the Message Game: A Guide to Dating at the Touch of a Button (2020), which is an online dating guide written by Ice White, who is a dating coach and an active member of the pick-up community. The purpose of this study is to examine what kind of dating and conversation advice The Message Game provides and whether the conversation advice is linguistically manipulative. The methodology of this qualitative study combines close reading and the approach of theoretical thematic analysis to examine whether the conversation advice fits the definition of linguistic manipulation. The Message Game provides a wide range of online dating advice, which is divided into three categories: mental advice, action advice, and conversation advice. Mental advice aims to motivate and build confidence, action advice gives straightforward instructions on what to do, and conversation advice gives instructions on how to message efficiently to get dates in the real world. According to The Message Game, the only purpose of online dating is to arrange a date in the real world as quickly as possible, and therefore, all of the advice is focused on achieving that goal. The Message Game recommends indirect and deceptive approaches that attempt to coax a woman on a date, and if that does not work, pressuring and convincing by almost any means necessary is recommended as long as it leads to the desired outcome. The conversation advice of The Message Game fits the definition of linguistic manipulation in that it sets a predetermined hidden goal for the interaction, demands that every message takes steps towards achieving that goal, and recommends intentionally using covert language and indirect approaches. The Message Game reflects the ideologies of the pick-up community where women are objectified, and their consent is neglected. The online dating advice shared among the pick-up community aims to move the conversation from online to offline as quickly as possible.

Nettideittailun suosio on kasvanut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nykyisin uusien parisuhteiden etsiminen ja muodostaminen tapahtuu pääsääntöisesti erilaisten nettisivujen, deittailuun tarkoitettujen mobiilisovellusten tai sosiaalisen median kautta. Deittisovelluksissa on tyypillisesti enemmän miespuolisia käyttäjiä kuin naispuolisia, mikä lisää miesten välistä kilpailua deittimarkkinoilla. Tarkastelen tässä tutkielmassa, minkälaisia nettideittailuun tarkoitettuja neuvoja jaetaan pickup-artistien eli pelimiesten yhteisössä, jotta miehet voisivat menestyä nettideittailun maailmassa kasvaneesta kilpailusta huolimatta. Tarkastelen tutkielmassani nettideittailuun tarkoitettua opaskirjaa nimeltä The Message Game: A Guide to Dating at the Touch of a Button (2020), jonka on kirjoittanut deittivalmentaja ja pickup-guru Ice White. Hän on osa laajempaa pickup-artistien yhteisöä, jossa pääsääntöisesti heteromiehet kehittävät ja jakavat naisten viettelyyn tarkoitettuja strategioita ja rutiineja. Tutkielman tavoitteena on selvittää, minkälaisia ohjeita ja neuvoja opaskirja jakaa nettideittailuun sekä arvioida ovatko opaskirjan keskusteluun tarkoitetut neuvot luonteeltaan manipulatiivisia. Tutkimusmenetelmänä hyödynnän aineiston lähilukua sekä temaattista analyysiä, jossa vertaan opaskirjan keskusteluneuvoja manipulatiivisen kielen määritelmään. The Message Game opaskirja tarjoaa monipuolisesti neuvoja nettideittaluun. Luokittelin neuvot kolmeen kategoriaan niiden kohteen perusteella: mentaaliset, toiminnalliset ja keskusteluneuvot. Mentaaliset neuvot pyrkivät motivoimaan lukijaa ja lisäämään itsevarmuutta, toiminnalliset neuvot ovat konkreettisia ohjeita mitä tulisi tehdä eri tilanteissa, keskusteluneuvot pyrkivät opastamaan, miten viestitellä tehokkaasti ja tavoitteellisesti. Opaskirjan mukaan nettideittailun ainoa tarkoitus on treffien sopiminen, joten kaikki neuvot on suunniteltu tämän tavoitteen mahdollisimman pikaiseen saavuttamiseen. Avoimuuden ja suoruuden sijasta viestittelyssä kannustetaan epäsuoraan lähestymiseen ja piilevien vaikuttamiskeinojen käyttöä. Tilanteen vaatiessa opaskirja suosittelee myös treffien puskemista ja toisen vakuuttamista sekä suostuttelua keinolla millä hyvänsä. Opaskirjan keskusteluneuvot on suunniteltu kommunikaatioon, jossa tavoitteet pyritään saavuttamaan epärehellisin ja epäsuorin keinoin, joten neuvot ovat luonteeltaan manipulatiivisia. The Message Game heijastaa pickup-yhteisön ajatusmaailmaa, jossa naisia välineellistetään ja heidän suostumustansa vähätellään. Pickup-yhteisön nettideittailuun suunnattu ohjeistus pyrkii siirtämään keskustelun deittisovelluksista mahdollisimman pikaisesti treffeille.
Keywords: linguistic manipulation, online dating, dating advice, pick-up artist, manipulaatio, nettideittailu, deittivinkit, pick-up artisti, pelimies