Vill du bada i svenskspråk? – Kyllä kiitos! : Kielikylpyyn hakeutumiseen vaikuttavat tekijät - Hytönen, Erja (My University, 2025)
Tämä kandidaatin tutkielma selvittää Suomessa ruotsinkieliseen kielikylpyyn hakeutumiseen vaikuttavia tekijöitä. Aihetta on vuosien saatossa jonkin verran tutkittu, ja tällä tutkimuksella haluttiin selvittää, millaiset tekijät ovat vaikuttamassa kielikylpyyn hakeutumiseen nykypäivänä, 2020-luvulla. Tutkimuskysymyksenä tässä tutkimuksessa on; miksi vanhemmat haluavat hakea oman lapsensa kielikylpyopetuksen pariin. Lisäksi tutkimuksella haluttiin selvittää, onko kielikylpyperheissä yhteneviä taustatekijöitä selittämään kielikylpyopetukseen hakeutumista. Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselytutkimuksena, eräässä Suomessa toimivassa päiväkodissa, joka tarjoaa ruotsinkielistä kielikylpyopetusta. Tutkimustulokset osoittavat, että kielikylpyperheissä on yhteneviä syitä kielikylpyyn hakeutumiselle, samalla tavalla kuin aiemminkin, kuten monikielisyyden saavuttaminen sekä kielitaidon tuomat hyödyt tulevaisuudelle. Taustatekijöistä merkittävimmiksi nousivat vanhempien korkea koulutustaso sekä joko vanhempien itsensä tai perheen vanhempien lasten hyvät kokemukset kielikylpyopetuksesta. Tutkimuksen tulokset siis vastaavat tutkimuskysymykseen siten, että kun vanhemmat hakevat lapselleen paikkaa kielikylpyopetukseen, on siihen vaikuttamassa kielikylvyllä saavutettava kielitaito ja sen merkitys tulevaisuudelle. Tutkimus vastaa myös siihen, että kielikylpyperheillä on toistensa kanssa yhteneviä taustatekijöitä, jotka vaikuttavat kielikylpyyn hakeutumiseen. Tutkimuksen tulokset eivät kuitenkaan anna tyhjentävää vastausta tutkimuskysymykseen ja tarjoaakin siten jatkotutkimusehdotuksia laajemman ja syvällisemmän tutkimuksen muodossa.
Keywords: kielikylpy, kielikylpyyn hakeutuminen, toisen kielen oppiminen