Infective endocarditis in Finland - Ahtela, Elina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2023)
Infective endocarditis (IE) is a severe disease associated with several complications, and despite advanced treatment methods, mortality remains high. Population-based epidemiology and trends of IE are, however, insufficiently understood, and knowledge on the long-term mortality of IE patients is scarce. Furthermore, more data evaluating the characteristics of the different microbiological etiologies and the factors associated with embolic events in IE patients are needed. In this thesis, the sex- and age-specific epidemiology and temporal trends of IE were investigated in a population-based setting in Finland. Moreover, the population-based epidemiology of fatal IE was studied. Additionally, the characteristics of the different microbiological etiologies and the factors associated with embolic events were assessed in IE patients in a tertiary care hospital. The incidence of IE increased in young adults but not in the older population. Men, particularly at middle-age, were at a higher risk of IE than women. In men, the length of stay (LOS) in hospital due to IE was longer than in women, and LOS remained stable over time. Short-term all-cause mortality was similar in both sexes, whereas five- and ten-year mortality was higher in women. Mortality did not change over the years. Men were at a two-fold risk of fatal IE compared to women. The incidence of fatal IE increased progressively with age from 50 years of age onwards, but the proportion of IE-related deaths of all deaths was the highest in the youngest population. The incidence of fatal IE remained stable over time. Enterococcal IE was often associated with a previous healthcare procedure or hospital admission and heart failure. Furthermore, Staphylococcus aureus etiology and IE of the multiple valves were related to a higher rate of all embolic events but not cerebral embolisms in IE patients. Detected vegetation was associated with the occurrence of both all embolic events and cerebral embolisms. This thesis provides novel information on the epidemiology and clinical characteristics, especially regarding the etiology and embolic events, of IE in Finland.

Infektiivinen endokardiitti Suomessa Infektiivinen endokardiitti on vakava, useita komplikaatioita aiheuttava sairaus, ja huolimatta kehittyneistä hoitomenetelmistä kuolleisuus siihen on pysynyt korkeana. Väestöpohjaisista epidemiologisista tutkimuksista saatua tietoa endokardiitista on rajatusti. Pitkän aikavälin kuolleisuudesta on vain vähän aiempaa tietoa. Lisää tietoa tarvitaan myös eri mikrobien aiheuttamista erilaisista taudinkuvista ja embolioiden esiintyvyyteen yhteydessä olevista tekijöistä. Tämän väitöskirjan väestöpohjaisessa tutkimuksessa selvitettiin sukupuoli- ja ikäspesifisiä eroja ja muutoksia endokardiitin epidemiologiassa Suomessa. Lisäksi tutkittiin kuolemaan johtaneen endokardiitin epidemiologiaa. Eri mikrobietiologioiden erityispiirteitä ja embolioihin yhteydessä olevia tekijöitä selvitettiin yliopistollisessa keskussairaalassa hoidetuilla endokardiittipotilailla. Tutkimuksessa todettiin, että endokardiitin ilmaantuvuus kasvoi nuorilla aikuisilla mutta ei vanhemmalla väestöllä. Miehillä, erityisesti keski-iässä, oli suurempi riski sairastua endokardiittiin naisiin verrattuna. Endokardiittihoidon kesto sairaalassa oli miehillä pidempi kuin naisilla, eikä hoidon kestossa tapahtunut muutosta ajan kuluessa. Lyhyen aikavälin kokonaiskuolleisuudessa ei ollut eroa sukupuolten välillä, mutta viiden ja kymmenen vuoden kuolleisuus oli naisilla korkeampi. Miehillä oli kaksinkertainen riski kuolemaan johtaneeseen endokardiittiin naisiin verrattuna. Kuolemaan johtaneen endokardiitin ilmaantuvuus kasvoi 50 ikävuodesta eteenpäin, mutta endokardiittiin liittyvien kuolemien osuus kaikista kuolemista oli suurin nuorimmassa ikäryhmässä. Kuolleisuudessa tai kuolemaan johtaneen endokardiitin ilmaantuvuudessa ei tapahtunut muutosta ajan kuluessa. Enterokokin aiheuttaman endokardiitin havaittiin olevan usein yhteydessä aiempaan terveydenhuollon toimenpiteeseen tai sairaalahoitoon sekä sydämen vajaatoimintaan. Lisäksi Staphylococcus aureuksen aiheuttama endokardiitti sekä useamman kuin yhden läpän endokardiitti olivat yhteydessä kaikkien embolioiden mutta eivät erikseen tutkittujen aivoembolioiden esiintyvyyteen. Todettu vegetaatio oli yhteydessä sekä kaikkien embolioiden että aivoembolioiden esiintyvyyteen. Tämä väitöskirja tarjoaa uutta tietoa endokardiitin epidemiologiasta sekä kliinisistä erityispiirteistä Suomessa.