Geolääketiede - Käki, Aino (My University, 2025)
Tutkielmassa perehdytään geolääketieteeseen, sen historiaan, tutkimukseen sekä lyhyesti myös tulevaisuuteen. Geolääketiede on tieteenala, joka keskittyy tutkimaan eri geologisten materiaalien ja prosessien vaikutusta ihmisten ja eläinten terveyteen sekä hyvinvointiin. On huomattu, että suurin osa maapallon väestöstä kärsii jossain määrin luonnonolosuhteiden aiheuttamista ongelmista. Tutkielmassa on jaettu ongelmien esiintyneisyys ja altistumisen lähteet maa- ja kallioperään, veteen sekä vulkaaniseen aktiivisuuteen. Maa- ja kallioperän, veden sekä vulkaanisen toiminnan vaikutukset terveyshaasteisiin ovat olleet laajasti esillä niin historiallisissa tutkimuksissa kuin muinaisten kulttuurien havainnoissa, joissa ympäristön merkitys terveydelle tunnistettiin varhain. Nykyisessä tutkimuksessa hyödynnetään kattavasti GIS- menetelmiä, jotka mahdollistavat eri tieteenalojen tutkimustulosten vertailun ja yhdistämisen. Geolääketiede edellyttää monitieteistä yhteistyötä, jotta ympäristötekijöiden ja terveyden väliset yhteydet voidaan ymmärtää syvällisemmin. Geolääketieteessä vaikuttaa vahvasti vuonna 2004 perustettu International Medical Geology Association (IMGA), joka edistää geolääketieteen tutkimusta ja tietoisuutta ympäristön ja terveyden välisistä yhteyksistä, yhdistäen eri tieteenalojen asiantuntemuksen. IMGA toimii kansainvälisesti alueellisten haarojen kautta, tukien monitieteistä tutkimusta ja koulutusta. Geolääketiede on vakiinnuttanut asemansa akateemisena alana, ja siihen liittyviä tutkinto-ohjelmia on tarjolla yhä useammissa yliopistoissa. Tutkimus auttaa ymmärtämään luonnon ja terveyden vuorovaikutuksia, mikä on tärkeää erityisesti ihmisen toiminnan lisääntyessä ja ilmastonmuutoksen pahentaessa ympäristöriskejä, kuten mikromuovien kertymistä, saastumista ja luonnonkatastrofeja. Tutkielmassa käydään läpi muutamia eri aiheita, joihin on keskitetty tutkimuksia ympäri maailmaa, myös Suomessa. Happamat sulfaattimaat aiheuttavat ympäristöön epätoivottuja aineita ja yhdisteitä, jotka vaikuttavat terveyteen, ja jodin esiintyvyys maaperässä on ollut laaja tutkimuksen aihe ympäri maailmaa. Jodin aiheuttamia ongelmia on jo pystytty ratkomaan maailmanlaajuisilla toimilla. Veden laatuun ja koostumukseen liittyvät ongelmat esiintyvät myös maailmanlaajuisesti, ja tässä tutkielmassa on esitetty kovaan veteen sekä arseeniin liittyviä tutkimuksia ja niiden tuloksia. Arseenipitoisuudet vedessä on aiheuttanut maailmanlaajuisesti huolta, sillä se on yhdistetty ääreisverenkierron häiriöihin, hermostojen toimintahäiriöihin sekä sydän- ja verisuonitauteihin, sekä luokiteltu syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Veden kovuudella on taas tutkitusti huomattu olevan terveyshyötyjä, ja sen on huomattu taas ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja, ja sen vaikutuksia on pystytty huomaamaan myös Suomessa. Tulivuorten purkauksista ilmaan ja maan pinnalle purkautuu epätoivottuja aineita, jotka aiheuttavat paikallisesti ongelmia alueille, jossa esiintyy vulkaanista aktiivisuutta. Tutkielmassa käydään läpi vulkaanisen tuhkan aiheuttamia lyhytkestoisia ja pitkäkestoisia vaikutuksia ihmisiin, sekä vulkaanisten alueiden korkeaan fluoripitoisuuteen ja sen aiheuttamiin ongelmiin. Tutkielma on siis katsaus siitä mitä geolääketiede on, ja millaisia tutkimuksia siitä on tehty.
Keywords: Geolääketiede, ympäristö, geokemia, happamat sulfaattimaat, jodi, veden kovuus, arseeni, vulkaaninen tuhka, fluori