Nuoret ja seksi itsensä vahingoittamisena : kirjallisuuskatsaus - Mäenpää, Mira (My University, 2024)
Tämä sosiaalityön pro gradu-tutkielma käsittelee aihetta seksi itsensä vahingoittamisena nuorten näkökulmasta. Tutkimuksessa huomio kohdentuu erityisesti tilanteisiin, joissa nuori on uhri, mutta myös aktiivinen toimija itseen kohdistuvan seksuaaliväkivallan äärellä. Käsitteellä seksi itsensä vahingoittamisena (sex as self-injury) tarkoitetaan tilanteita, jotka aiheuttavat fyysistä ja psyykkistä haittaa sekä negatiivisia vaikutuksia nuoren elämään. Käsite on itsenäisesti käännetty englannista suomeksi, sillä tällä hetkellä ilmiöstä ei ole olemassa suomenkielistä vastinetta. Aineisto on kerätty systemaattisella otteella ja mukaan päätyi yhteensä kymmenen tutkimusta. Tutkielma on kuvaileva kirjallisuuskatsaus, jonka avulla on yhdistetty mahdollisimman laajaa kokonaisuus olemassa olevasta tutkimustiedosta. Tutkimus on analysoitu teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin nostamalla tutkimusaineistoista teemoja. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu haavoittuvuuden näkökulmasta, ja käsitteinä ovat väkivalta Maailman terveysjärjestön (WHO) määritelmän kautta, sisäistetty seksismi ja seksi itsensä vahingoittamisena (sex as self-injury). Tutkimuksessa avaan aihetta seksi itsensä vahingoittamisena ja tarkastelen, mistä siinä voi olla kyse, ja esitän kysymyksen, miten se ilmenee nuorten elämässä. Tutkimuskysymykseni ovat: millaisena ilmiönä seksi itsensä vahingoittamisena näyttäytyy aikaisemmassa tutkimuksessa nuorten näkökulmasta sekä minkälaisia taustatekijöitä ilmenee, kun seksiä käytetään itsensä vahingoittamiseen? Ensimmäisellä tutkimuskysymyksellä tavoittelen selkeitä esimerkkejä, jotka voisivat mahdollistaa ilmiön tunnistamisen ja havaitsemisen, ja sen, kuinka siitä puhutaan. Toisen tutkimuskysymyksen avulla tavoittelen enemmän ilmiön ymmärtämistä. Haluan selvittää, millaisia eri taustatekijöitä ilmiön äärellä nuorten elämästä löytyy ja minkälaisia syitä asialla nimetään aikaisempien tutkimusten mukaan. Aineiston perusteella ilmiössä on kyse keinosta, jolla vaikutetaan itsesäätelyyn seksin kautta. Itsesäätelyn avulla pyritään tuomaan apua hankalien tunteiden tilalle toisenlaisia negatiivisia tai positiivisia tuntemuksia. Tapa aiheuttaa olemassa olevan tutkimustiedon mukaan lisää negatiivisia tuntemuksia. Ilmiössä kuvastuu noidankehämäisyys ja pakonomaisuus. Kyseessä on tutkimusaineiston perusteella itsetuhoinen käytös, jolla on omanlaisia piirteitä. Käytöstä on tutkittava omana ilmiönään ja luotava omat käsitteet ja ymmärrys siihen. Ilmiön taustalla vaikuttavat nuorten haastavat elämänkokemukset, erityisesti seksuaalisen väkivallan kokemukset lapsena tai nuorena. Näiden kokemusten muistoja, tunteita ja tuntemuksia pyritään häivyttämään erilaisin keinoin, kuten vahingoittamalla itseään seksin kautta.
Keywords: sex as self-injury, seksi itsensä vahingoittamisena, nuoret, lastensuojelu, väkivalta, sisäistetty seksismi, haavoittuvuus