Liiketoimintaekosysteemien johtaminen : Orkestraattorin rooli ja johtamisessa vaaditut kyvykkyydet ja ominaisuudet - Turunen, Heini (My University, 2021)
Nykypäivän liiketoimintaympäristöissä yritykset ovat yhä enemmän riippuvaisia toisistaan. Tämä riippuvuus on aiheuttanut siirtymän verkostoista ekosysteemeihin. Liiketoimintaekosysteemi käsittää johtohahmon – orkestraattorin – sekä toimijoita, jotka ulottuvat tyypillisen verkoston ulkopuolelle. Ekosysteemin orkestraattorin tehtävänä on varmistaa ekosysteemille oikeanlainen rakenne ja kannustaa jäsenyrityksiä ekosysteemille arvoa tuottaviin toimenpiteisiin. Toimijat ekosysteemeissä ovat riippuvaisia toisistaan ja ne perustuvat yhteiskehityksen ja arvonluonnin ympärille saavuttaakseen jotain, mitä yritykset eivät yksin pysty saavuttamaan. Vaikka ekosysteemien tutkimus on lisääntynyt viimeisen vuosikymmenen aikana, on aihe uusi johtamisen ja organisoinnin tutkimusalueella ja liiketoimintaekosysteemien johtaminen edelleen huonosti ymmärrettyä. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on ymmärtää ekosysteemijohtamista ilmiönä. Tutkielma tarkastelee tarkemmin ekosysteemijohtajan roolia sekä niitä kyvykkyyksiä ja ominaisuuksia, jotka korostuvat orkestroinnissa. Tutkielma tarkastelee liiketoimintaekosysteemejä nimenomaan ekosysteemiä johtavan yrityksen asemasta ja ekosysteemityyppi rajattiin vielä tarkemmin liiketoimintaekosysteemiin. Tutkielma on laadullinen tutkimus, jossa aineisto kerättiin teemahaastattelujen avulla. Tutkimuksen kohteeksi valittiin viisi eri liiketoimintaekosysteemien orkestraattoriyritystä ja heidän edustajaansa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostuu aiemmasta kirjallisuudesta liittyen ekosysteemien tutkimukseen. Tutkimustulosten perusteella ekosysteemin johtaminen vaatii alusta alkaen aktiivista koordinointia neutraalilta toimijalta. Aktiivisen koordinoinnin lisäksi ekosysteemijohtajan roolina on yhteistyön mahdollistaminen ja arvonluonti sekä alustan luominen ja koossa pitäminen. Orkestroidakseen ekosysteemiä ekosysteemin johtajalta vaaditaan tuntemusta tuotteesta ja toimialasta, sosiaalisia taitoja ja projektinhallintataitoja. Lisäksi johtamisessa korostuu dynaamisten kyvykkyyksien omaaminen. Tämä tutkimus tuo panoksensa liiketoimintaekosysteemien ja niiden johtamisen tutkimukseen tutkimalla aihetta johtamisen ja organisoinnin kontekstissa, paneutumalla orkestraattorin rooliin sekä avaamalla orkestroinnin vaatimia kyvykkyyksiä ja ominaisuuksia. Tutkimuksen tulokset korostavat orkestraattorin tasapuolisuutta ja neutraaliutta, joka juontuu organisaatiorakenteesta lähtien, ja tämän tutkimuksen perusteella tällaista neutraaliuden vaatimusta voidaan pitää orkestroinnin edellytyksenä. Orkestraattorin sosiaalisilla taidoilla voidaan nähdä olevan yhteiskehitystä parantava vaikutus. Lisäksi tulosten perusteella korostui se, että orkestraattori on ekosysteemissä tärkeä, kaikkien etua ajava toiminnan mahdollistaja.
Keywords: Liiketoimintaekosysteemi, johtaminen, orkestraattori