Systemaattinen katsaus opettajien työuupumuksen riskitekijöistä ja hallintakeinoista - Koivula, Laura; Lember, Jane (My University, 2024)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää peruskoulun opettajien ammatillista uupumusta aiheuttavia riskitekijöitä ja niiden mahdollisia hallintakeinoja. Opetusalalla työuupumuksen tiedetään olevan yleinen ja kasvava ongelma. Työuupumuksen seuraukset ovat vakavat. Työuupumus voi aiheuttaa terveydellisiä haittoja, ammatista poistumista, työskentelykyvyn menettämistä ja hyvinvoinnin laskemista. Työuupumuksen hallintaan on kehitetty monenlaisia ohjelmia, toimintatapoja ja mittareita. Näiden tarkoituksena on lieventää työstä aiheutuvien haittatekijöiden vaikutusta ja parantaa yleistä työhyvinvointia. Tutkimus on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Olemme perehtyneet jo olemassa olevaan tutkimuskirjallisuuteen ja tätä kautta pyrkineet selvittämään, mitkä tekijät aiheuttavat opettajan työssä ammatillista uupumusta ja mitä interventioita on uupumuksen hallintaan. Hakuprosessin aikana tutkimukseemme valikoitui 19 sopivaa tutkimusartikkelia, joissa käsiteltiin työuupumuksen syitä ja erilaisia keinoja sen hallintaan. Olemme rajanneet tutkimuksemme käsittelemään pelkästään peruskoulun opettajia normaaleissa olosuhteissa. Tutkimuksessamme esille nousi yksilöllisten, työympäristöllisten ja organisaatiokohtaisten tekijöiden vaikutukset työuupumuksen syntyyn. Nämä tekijät pitivät sisällään mm. stressin, työmäärän, työ- ja vapaa-ajan epätasapainon, tuen puutteen ja luokkakoot. Nämä tekijät lisäävät opettajien ammatissa työuupumusta. Tutkimuksessamme esille nousseet interventiot jaettiin yksilöllisiin, psykologisiin ja organisatorisiin keinoihin. Näiden keinojen alta löytyy mm. positiivisen psykologian interventiot ja tietoisen läsnäolon harjoitukset. Toimenpiteillä pyritään vaikuttamaan työolosuhteisiin, parantamaan opettajien työhyvinvointia ja tarjoamaan tukea.
Keywords: Työuupumus, työhyvinvointi, burnout, ohjelmat, interventiot, hallinnankeinot