Hackmaniitin valmistus mikroaaltosynteesillä ilman zeoliittilähtöainetta - Vastamäki, Roosa (My University, 2023)
Fotokromaattinen sodaliitti, eli hackmaniitti, on mineraali, jonka yleinen rakennekaava on Na8(SiAlO4)6Cl2. Hackmaniittia löytyy luonnosta, mutta sitä voidaan valmistaa myös synteettisesti. Hackmaniitilla havaitaan mielenkiintoisia optisia ominaisuuksia UV-valon vaikutuksesta, kuten fotoluminesenssia, jälkiloistetta sekä palautuvaa fotokromismia eli tenebresenssiä. Tutkimuksessa valmistettiin hackmaniittia mikroaaltosynteesillä käyttämättä zeoliittia lähtöaineena. Mikroaaltosynteesi on huomattavasti nopeampi verrattuna yleisimmin käytettyyn vastusuunissa suoritettuun kiinteän olomuodon synteesiin, ja säästää näin ollen sekä aikaa että energiaa. Aikaisemmin ei ole raportoitu hackmaniitin valmistusta mikroaaltosynteesillä ilman zeoliittilähtöainetta. Synteeseissä onnistuttiin, ja syntetisoiduilla materiaaleilla havaitaan hackmaniitille tyypillistä fotoluminesenssia sekä jälkiloistetta. Tutkimuksessa syntetisoitiin näytteet myös seostamalla materiaaliin muita alkuaineita. Titaanilla ja litiumilla seostaminen paransi materiaalin optisia ominaisuuksia merkittävästi.
Keywords: hackmaniitti, luminesenssi, jälkiloiste, tenebresenssi