Yritysvastuun verotuksellinen toteutuminen : Tutkimus suomalaisten työeläkevakuutusyhtiöiden rajat ylittävästä sijoitustoiminnasta - Ahonen, Anni-Lotta (My University, 2020)
Verosuunnittelu on tänä päivänä yksi keskeinen osa yritysten toimintaa, mutta etenkin kansainvälisiä yrityksiä on viime vuosina arvosteltu aggressiivisen verosuunnittelun harjoittamisesta ja liiallisesta veroetujen tavoittelusta. Verotoiminnan vastuullisuus korostuu erityisesti rajat ylittävässä liiketoiminnassa, kun yritykset voivat tarkoituksellisesti vaikuttaa siihen, minkä verojärjestelmän alaisuudessa liiketoiminnan verotus tapahtuu. Yrityksiltä on alettu vaatimaan aikaisempaa enemmän yritysvastuun toteuttamista myös niiden verotoimintaan liittyen. Suomessa etenkin työeläkevakuutusyhtiöiden yhteiskunnallista roolia voidaan pitää merkittävänä niiden hallinnoidessa huomattavaa sijoitusvarallisuutta, minkä vuoksi tämän tutkimuksen tavoitteena on analysoida erityisesti näiden yhtiöiden vastuullisen veronmaksun toteutumista, siitä raportointia ja niihin liittyviä yhtiökohtaisia eroja sekä ottaa huomioon myös ulkoisten toimijoiden näkemykset toimialan verotoiminnan vastuullisuudesta. Tutkimuksen empiirinen osuus rakentuu kohdeyritysten tilinpäätösinformaatiosta ja yritysvastuuraporteista sekä ulkoisten toimijoiden näkemyksiä käsittelevistä lehtiartikkeleista ja asiantuntijahaastattelusta. Kohdeyritysten taloudellisia tietoja analysoidaan kuvioiden avulla, kun taas vastuullisuusraporttien, lehtiartikkeleiden ja haastattelun analysointimenetelmänä käytetään sisällönanalyysia. Tutkimus osoittaa, ettei työeläkevakuutusyhtiöiden sijoitustoiminta ole kaikilta osin vastuullista niiden merkittävien veroparatiiseihin kohdistuvien sijoitusten vuoksi, vaikka yhtiöt itse luonnehtivat itseään vastuullisiksi sijoittajiksi. Kohdeyritysten veroparatiisisijoituksissa ja veroraportoinnissa on havaittavissa yhtiökohtaisia eroja, mikä asettaa ne erilaiseen asemaan vastuullisuusvertailussa. Vastuullisen verotoiminnan toteuttaminen vaatii yrityksiltä muutakin kuin lainsäädännön rajoissa toimimista. Verotoiminnan raportointi on osittain riippuvaista siitä, miten yritykset haluavat tuoda toimiaan ilmi, mikä puolestaan vaikuttaa raportoinnin laatuun. Aikaisemmista tutkimuksista poiketen tutkimus osoitti, ettei veroraportointi ilmennä yritysten todellisten verotoimien vastuullisuutta: todellisuudessa vastuullisemmin toimiva yritys voi raportoida toimistaan passiivisesti, kun taas vastuuttomammin toimiva yritys voi harjoittaa aktiivista raportointia. Tutkimus tukee näkemystä siitä, että verotoiminnan vastuullisemman toteuttamisen tueksi tarvitaan tulevaisuudessa lainsäädännöllisiä muutoksia ja tiukempia linjauksia veroraportointiin liittyen.