Vankeustuomiota suorittavien vanhempien lasten leimautuminen : Kirjallisuuskatsaus vankeustuomion vaikutuksista lapseen leimautumisen näkökulmasta - Niemelä, Sofia (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tutkitaan vankien lapsia ja miten he kokevat leimautumista vanhemman vankeusrangaistuksen seurauksena. Teoriapohjana käytän Erving Goffmanin (1968) teoriaa leimautumisesta. Aineistosta nousi kolme teemaa: häpeä, salailu ja erillisyyden tunne. Tutkielman tulosten mukaan monet lapsista kokivat leimaan liittyvää häpeää vanhempansa vankeusrangaistuksesta ja pyrkivät hallitsemaan sitä ja sen negatiivisia seurauksia salaamalla tietoa. He myös kokivat erillisyyttä muista ja pelkoa leiman negatiivisista vaikutuksista heidän sosiaalisiin suhteisiinsa. Jotkut lapsista kertoivat kokeneensa syrjintää ja kiusaamista. Tutkielman tulosten perusteella voidaan sanoa, että vankien lapset on voimakkaasti leimautunut ryhmä, johon on tärkeää kiinnittää huomiota ja joiden leimautumista tulisi vähentää. Näin voitaisiin välttää leiman mahdollisesti pitkälle heidän elämäänsä jatkuvat vaikutukset.
Keywords: leimautuminen, assosiatiivinen leima, vankeustuomio, vankien lapset