Ruumiillisuus ja ruumiillisuuden kokemus Margaret Atwoodin The Edible Womanissa ja Lady Oraclessa - Marjamäki, Sandra (My University, 2023)
Pro gradu -tutkielmassani pohdin, miten ruumiillisuutta ja ruumiillisuuden kokemusta rakennetaan Margaret Atwoodin kahdessa varhaisessa romaanissa The Edible Woman (1969) ja Lady Oracle (1976). Atwoodin esikoisromaani The Edible Woman on kuvaus 1900-luvun puolivälin Kanadasta, jossa teoksen päähenkilö ja kertoja Marian MacAlpin elää. Marianin elämä kriisiytyy, kun kihlautumisen kynnyksellä häneltä katoaa ruokahalu. Myöhemmin julkaistu Lady Oracle kertoo Joan Fosterin tarinan lapsuudesta aikuisuuteen. Joanin elämää määrittää pitkälti hänen ruumiillisuuden kokemuksensa ylipainoisena. Atwood yhdistelee romaanissaan niin saksalaista kehitysromaanin alalajia taiteilijaromaania kuin parodioi goottilaisen kirjallisuuden piirteitä. Keskiössä on kuitenkin koko ajan kertoja Joan, joka kokee yhä etenevissä määrin minäkuvansa jakautumisen. Ruumiillisuus ja ruumiillisuuden kokemus ovat keskeisiä teemoja molemmissa romaaneissa: ne määrittävät kertojien elämää kokonaisvaltaisesti. Tulkintani mukaan The Edible Womanissa ja Lady Oraclessa sukupuoli ja ruumiillisuuden kokemus nivoutuvat vahvasti yhteen. Sen takia tutkimukseni pohjana käytän feminististä tutkimuskenttää ja tukeudun varsinkin Judith Butlerin teoriaan sukupuolen performatiivisuudesta. Käytän hyväkseni myös kertomusteorian työkaluja eritoten tutkiessani, miten Atwood kirjoittaa ruumiillisuuden kokemusta. Totean tutkimuksessani, että The Edible Womanissa ja Lady Oraclessa ruumiillisuudet kriisiytyvät, vaikkakin eri tavalla. The Edible Womanissa Marian etääntyy omasta ruumiillisuudestaan niin kerronnallisesti kuin fyysisestikin. Lady Oraclessa taas Joan kamppailee kahden erilaisen ruumiillisuuden kanssa ja rakentaa niihin erilaisia merkityksiä. Atwood kuvaa monisyisesti 1900- luvun puolivälin kokemusta naisen todellisuudesta ja ruumiillisuuden rajoista. Tulkitsen, että teoksissa kertojat niin rakentavat kuin purkavat juuri naiseuteen ja naisen ruumiillisuuteen liitettyjä merkityksiä.
Keywords: ruumiillisuus, sukupuoli, kertoja, kertomusteoria, naiseus, Judith Butler